Nagyvilág

Leváltották a szlovák gazdasági minisztert

Ivan Gasparovic szlovák államfő szerdán leváltotta a gazdasági tárca éléről Pavol Rusko minisztert, aki miután szabálytalannak és a posztjával összeegyeztethetetlennek minősülő pénzügyi tranzakciókba keveredett, nem volt hajlandó önként felállni a miniszteri székből.

Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő a gazdasági miniszter leváltását célzó javaslatot szerdán délelőtt, azok után tette le az államfő asztalára, hogy Rusko bejelentette: semmiképpen sem hajlandó az önkéntes távozásra. Az államfő a kormányfői javaslat átvétele után jelezte, hogy az indítványt aláírja. Alig két órával később ez be is következett, majd Gasparovic átmeneti időre rögvest Ivan Miklos pénzügyminisztert, a kormány első alelnökét bízta meg a gazdasági tárca vezetésével.

A magát ártatlannak valló Rusko ellen az a kifogás, hogy nem tudott megnyugtatóan elszámolni egy százmilliós magánkölcsön visszafizetésének forrásairól. Hétfőn az is kiderült, hogy további 1,7 milliárd korona uniós támogatás felhasználási jogát – az ilyen döntéseket felügyelni hivatott testület tudta nélkül – egy szinte ismeretlen, egyszemélyes kassai vállalkozásnak utalta át. Ezzel a lépésével sem járt el szabályszerűen, mert önhatalmúlag, és akkor döntött, amikor már nyilvánvaló volt, hogy nem maradhat a gazdasági tárca élén. Leváltása után Rusko bejelentette: az 1,7 milliárddal kapcsolatos ügyben bíróságon keres jogorvoslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik