Nagyvilág

Pánik és káosz az európai kereskedők körében

Az Európai Bizottság szakértőket küldött Pekingbe szerdán, hogy a kínai textil-export kvótarendszere miatt kialakult vitát megoldják. A betelt kvóták miatt melltartók, pulóverek és nadrágok rostokolnak az EU határainál.

Nemzetközi sajtóértesülések szerint úgy tűnik, a 2006-os kvótakeretből kell majd „kölcsönözni” annak érdekében, hogy az európai kiskereskedők megkaphassák az őszi/téli szezonra már kifizetett és leszállított ruhákat – írja az EUobserver.

Eddig mintegy 59 millió pulóver, 17 millió nadrág, 1,4 millió melltartó és 408 ezer blúzt helyeztek zár alá az uniós vámhatósóságoknál a Guardian információi szeirnt. Ez a helyzet pedig javulni nem fog, hiszen egyre több textilipari termék behozatali kvótája teljesül.

A korlátozások következtében a kereskedők között is a pánik és a káosz uralkodik.

Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztos tíz textilipari kategória behozatalára vezettett be korlátozásokat július 12-től 2007-ig annak érdekében, hogy megvédje az EU gyártóit az olcsó kínai textildömpingtől, miután a 10 éves export-kvóta januárban, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozása szerint lejárt.


Drasztikus hatás


A kiskereskedőkre drasztikus hatással van a korlátozás: a Financial Times számításai szerint csak a pulóverek esetében az ágazatnak körülbelül 800 millió eurós vesztesége lehet az év végéig.

Míg a német Gelco a német bíróságon keresi az igazát, más nagyobb vállalatok, mint például a svéd Hennes Mauritz, a francia Carrefour szupermarket és a német Metro inkább indiai, vietnámi, kambodzsai és bangladesi gyártók után néz.

Egymásra mutogatás

Mandelson azokat a kereskedőket okolta a kialakult helyzet miatt, akik a rendszer kijátszásával megpróbáltak nagy mennyiségű árut az Unió területére behozni még a határidő lejárta előtt.

A biztos érvelésére viszont a Külgazdasági Szövetség (Foreign Trade Association) visszavágott. Szerintük Mandelson a tények elferdítésével el akarta terelni a figyelmet a politikai menedzsment és a sanghaji egyezmény hibáiról.

Csütörtökön tárgyal a bizottság

A textiliparért felelős bizottság az egyre csak dagadó botrányról várhatóan augusztus 25-én tárgyal. Addig azonban Brüsszel türelemre intette az egyre türelmetlenebb tagállamokat .

Eközben Németország, Hollandia, Dánia, Svédoszág és Finnország már figyelmeztetett: a kereskedőik vagy csődbe mennek, vagy elbocsátások lesznek az iparágban. Elemzők ezzel szemben inkább az árak emelkedésére számítanak.

Mindezek ellenére Európa textilnagyhatalmai – Franciaország, Olaszország, Portugália és Spanyolország – attól tartanak, hogy a szabadkereskedelem tönkre teheti a vállalataikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik