Nagyvilág

A kínai importkorlátozás feloldását követelik a kereskedők

Az európai kiskereskedelmi szövetség olyan megoldást sürget, amelynek nyomán a kereskedők és importőrök az uniós vámhatárokon veszteglő áruikat amilyen gyorsan csak lehet, bejuttathatják az unióba.

Az Eurocommerce egyik tanácsadója elmondta: a nagy európai kiskereskedelmi szövetségek kedden Brüsszelben találkoztak, hogy követeléseiket átadják Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztosnak. Az Európai Bizottság szakértői szerdán utaznak Kínába a megoldási lehetőségek megvitatására.

Mintegy 58,6 millió kínai eredetű pulóver, 16,5 millió férfi nadrág és több mint 272 ezer ing bejutását akadályozták meg az európai kikötőkben a hatóságok augusztus 20-án, mivel Brüsszel úgy döntött, nem engedi bejutni a piacra az idei behozatali kvótán felüli kínai textilmennyiséget.

A bizottság június 10-én állapodott meg Kínával az európai textilgyártók nyomására arról, hogy Peking 2007-ig az egyes árucsoportokra meghatározott növekedési kvóták szerint mérsékli textiltermék szállításait. A kínai szállítások az év eleje óta, vagyis a korábbi, rögzített szállítási kvóták megszüntetése óta meredek emelkedésnek indultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik