Külföld

Jól használjuk az uniós forrásokat

admin
admin

2005. 08. 23. 13:43

A tíz újonnan csatlakozott EU-tagország a vártnál jobban használja ki az uniós forrásokat – állítja az Economist Intelligence Unit vizsgálata. Közülük legjobban Észtország, legkevésbé pedig Szlovénia használta ki a közösség által kínált pénzügyi lehetőségeket.

200 milliót visszakövetel az EU

Az EU összesen 500 millió eurót követel vissza új tagországaitól, mert a csatlakozás előtt több élelmiszerfajtából a megengedettnél nagyobb készleteket halmoztak fel. Az EU Bizottsága szerint az összegből 200 millió euró jut hazánkra. A kormány szerint az összeg és a leltárkészítés módszertana is vitatható, ezért az agrárminiszter a brüsszeli bizottsághoz fordul.

A tíz új EU-tagország közül Észtország az EU fejlesztési pénzek leghatékonyabb felhasználója: 2006-ig összesen 829 millió eurót – a GDP 3,5 százalékát – használtak fel az uniós forrásokból. Az újonnan csatlakozottak leggazdagabbika, Szlovénia bizonyult a leggyengébb forrásfelhasználónak, mert a regionális hatóságokat nem vonták be a projektek kiválasztásába. A folyamat így lelassult, ezért 2006-ig az ország 783 millió euróhoz jut Brüsszelből, ami a GDP 1 százaléka.

A projektkiválasztás regionális infrastruktúrájának hiánya gondot okozott Szlovákiában is, amely 2,1 milliárd eurót ( a GDP 2,5 százalékát) fordíthatja fejlesztésre brüsszeli forrásokból. Lengyelország esetében számítottak a szakértők a forrásfelhasználás legnagyobb gondjaira, ezzel szemben az EIU szerint ” elég hatékony” volt az EU-pénzek felhasználása: az ország 2006-ig 15 milliárd euróhoz, a GDP 2,8 százalékához jut uniós forrásból. Magyarország, amely 3,7 milliárd euróhoz, vagyis GDP-je 1,7 százalékának megfelelő összeghez, valamint Csehország, amely 3,1 milliárd euróhoz – GDP-arányosan 1,3 százalékhoz – jut Brüsszeltől “egészében véve” jól használta ki lehetőségeit – olvasható az EIU elemzésében.

A források belépéstől számított igénybevételét vizsgáló EIU szerint az új tagországok sikerének oka az, hogy gyorsabban és szakszerűbben választották ki a megfelelő fejlesztési projekteket, mint elődeik. A szervezet emlékeztet: Ausztriának két évbe tellett, amíg a Brüsszelből érkező források felhasználását lendületbe hozta, Spanyolországban, Portugáliában ez a folyamat csaknem nyolc évig tartott, míg Lengyelországnak sikerült a 2004-re rendelkezésre álló teljes pénzalapot igénybe vennie.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.