Külföld

Légnyomásprobléma okozta a ciprusi gép vesztét

admin
admin

2005. 08. 22. 18:42

A légnyomás-kiegyenlítő rendszer meghibásodása volt a közvetett oka egy előzetes vizsgálat hétfőn Görögországban nyilvánosságra hozott eredménye szerint az Athénba tartó ciprusi Helios-gép lezuhanásának.

Az előzetes vizsgálat megállapította azt is: a katasztrófa közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a Helios Airways Lárnakából athéni úti céllal a levegőbe emelkedett Boeing 737-ese kifogyott az üzemanyagból. Amint az előzetes vizsgálati eredményeket taglaló iratból kiderül, a gép fedélzetén röviddel a ciprusi fölszállás után vészesen leesett a légnyomás.

Azt is megállapították, hogy a végzetébe repülő utasszállító pilótafülkéjében az utolsó tíz percben egy oxigénmaszkot viselő férfi ült, aki elhaló hangon kétszer is megpróbált segélyhívást leadni, mindkétszer hiába, mert a gép kommunikációs rendszere nem a megfelelő hullámhosszon volt. Szakértők szerint a férfi – aki előzőleg egyértelműen megpróbálta irányítása alá vonni a gépet, hogy kényszerleszállást hajtson végre – ájulásból ébredhetett, miután a repülő 10 ezer méterről 3700 méter alá süllyedt. E magasságban ugyanis – mondják szakértők – már elegendő oxigént tartalmaz a vér ahhoz, hogy valaki visszanyerje az öntudatát.

A ciprusi Helios Airways Lárnakából a görög fővárosba indult 522-es járata úti céljától 40 kilométernyire északra, Grammatiko falu közelében zuhant le nyolc napja. A 121 halálos áldozattal járó baleset a Görögországban valaha bekövetkezett legsúlyosabb légi katasztrófa volt. A Helios-gép útját a szakértők reményei szerint teljes egészében rekonstruáló végleges jelentés fél éven belül várható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.