Nagyvilág

IMF: visszafogja a gazdaságot az olajár

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenleg úgy ítéli meg, hogy a tartósan rekord magas olajárak mindinkább veszélyeztetik a világgazdasági növekedést.

A német Handelsblatt az IMF szeptember közepén megjelenő, őszi világgazdasági kitekintésének (World Economic Outlook) tervezetéből idézve elsősorban a finomítókapacitások elégtelenségére mutat rá, mint ami szűk keresztmetszetekhez vezet az ellátásban. Az IMF a tervezetben felfelé módosítja olajár-előrejelzését is: az idei évre átlagosan 51 dolláros hordónkénti olajárat vár, a tavaszi kitekintésében megjelölt 46,5 dollár helyett. A szervezet jövőre már 53 dollárra valószínűsíti az olaj átlagárát, tavasszal még csak 43,75 dollárt várt a jövő évre. (Az olaj ára jelenleg 65 dollár körül mozog.)


A tanulmány szerint, bár az amerikai folyómérleg és költségvetési hiány továbbra is kockázatot jelent a világgazdaság számára, ezzel együtt a szervezet még fenntartja a világgazdaság idei 4,3 százalékos, jövőre 4,4 százalékos növekedésére tett előző, áprilisi előrejelzését, írta a Handelsblatt.


A szervezet szerint a legnagyobb európai gazdaság, a német várhatóan 1 százalékkal bővül. Ez előrelépés a tavaszi jóslathoz képest, amikor csak 0,8 százalékot prognosztizáltak. Csökkentették viszont a 2006-os előrejelzést, a tavaszi 1,9 százalékról 1,3 százalékra. Ennek okaként a gyenge hazai keresletet jelölte meg. A Valutaalap arra számít, hogy jövőre a német GDP-arányos államháztartási deficit 3,7 százalék körüli lesz, ami jóval meghaladja az eurózónán belül engedélyezett 3 százalékos felső limitet.


Az IMF a most készülő kitekintésben az Egyesült Államokra vonatkozóan kitart korábbi 3,6 százalékos növekedési előrejelzése mellett, de jövőre csak 3,5 százalékos ütemet valószínűsít, 0,1 százalékponttal kisebbet a tavaszi becslésnél.


Az euróövezet egésze számára az idei évre már csak 1,3 százalékos növekedést vár, a tavaszi kitekintésben szereplő 1,6 helyett, jövőre pedig 2 százalékot, szemben a korábbi 2,3-mal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik