Nagyvilág

IMF: veszélyben a globális GDP

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenleg már úgy ítéli meg, hogy a tartósan rekord magas olajárak mindinkább veszélyeztetik a világgazdasági növekedést.

Drága maradhat az olaj

A Goldman Sachs és a Merrill Lynch is emelte az olaj ezévi árára vonatkozó előrejelzését, miután a nyersolaj világpiaci ára hordónként 67,1 dollárra emelkedett a múlt héten – írja a BBC Online. A Goldman elemzői szerint az olaj ára átlagosan 67 dollár lesz az idén, ez 13,5 dollárral magasabb, mint a korábbi prognózisuk. A Merrill, jóllehet 6 dollárral szintén emelte várakozását, “csak” 56 dolláros árra számít az év átlagában. A Goldman egyébként 2010-re is 60 dolláros árat tart valószínűnek, a Merrill ezzel szemben 42 dollárra teszi a fekete arany jegyzését az évtized végére. A hosszú távú különbség elsősorban abból fakad, hogy a két cég mire számít az új olajberuházásokat, illetve új mezők feltárását illetően. Abban viszont megegyeznek, hogy a mostani magas árat a kínálat beszűkülése és a geopolitikai feszültségek kiújulása okozza.


A német Handelsblatt az IMF szeptember közepén megjelenő, őszi világgazdasági kitekintésének (World Economic Outlook) tervezetéből idézve elsősorban a finomítókapacitások elégtelenségére mutat rá, mint ami szűk keresztmetszetekhez vezet az ellátásban.

Az IMF a tervezetben felfelé módosítja olajár-előrejelzését is: az idei évre átlagosan 51 dolláros hordónkénti olajárat vár, a tavaszi kitekintésében megjelölt 46,5 dollár helyett. A szervezet jövőre már 53 dollárra valószínűsíti az olaj átlagárát, tavasszal még csak 43,75 dollárt várt a jövő évre.

Négy százalék feletti bővülés

A nemzetközi pénzintézet szerint, bár az amerikai folyómérleg és költségvetési hiány továbbra is kockázatot jelent a világgazdaság számára, ezzel együtt a szervezet még fenntartja a világgazdaság idei 4,3 százalékos, jövőre 4,4 százalékos növekedésére tett előző, áprilisi előrejelzését, írta a Handelsblatt.

Az idei évben a szervezet a legnagyobb európai gazdaságot, a németet 1,0 százalékkal várja bővülni, tavasszal még csak 0,8 százalékot becsült. A jövő évre nézve viszont a tavaszi 1,9 százalékos előrejelzést 1,3 százalékra fogta vissza, továbbra is a gyenge hazai keresletet jelölve meg az erőtlen konjunktúra elsődleges okaként.

Az IMF a most készülő kitekintésben az Egyesült Államok számára kitart korábbi 3,6 százalékos növekedési előrejelzése mellett, de jövőre csak 3,5 százalékos ütemet valószínűsít, 0,1 százalékponttal kisebbet a tavaszi becslésnél.

Európa lelassult

Az euróövezet egésze számára az idei évre már csak 1,3 százalékos növekedést vár, a tavaszi kitekintésben szerepelt 1,6 százalék helyett, jövőre pedig 2,0 százalékot, a korábbi 2,3 százalékról csökkentve előrejelzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik