Nagyvilág

Román állampolgár szúrta le Roger testvért

Megerősítette a bukaresti külügyminisztérium szerdán este, hogy a Taizé közösség alapítóját egy román állampolgárságú nő szúrta le. A 36 éves nő turistaként utazott be Franciaországba – közölte a román minisztérium a francia hatóságokkal.

Románia kormányfője sajnálkozását fejezte ki Roger testvér halála miatt. Calin Popescu Tariceanu az ifjúság példaképének nevezte a kedden elhunyt perjelt, aki szenvedélyesen szolgálta a keresztények egységét.

Egyházi vezetők és politikusok megdöbbenéssel fogadták szerdán a hírt, hogy egy elmeháborodott nő meggyilkolta Roger testvért, a franciaországi ökumenikus Taizéi Közösség alapítóját és perjelét. A pápa megrendülten emlékezett meg a Taizéi Közösség alapítójáról. XVI. Benedek kijelentette Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján tartott általános kihallgatásán: a szomorú hír külön is megrendítő volt számára, mert éppen előző napon kapott egy nagyon megindító levelet Roger testvértől.

Megrendüléssel fogadták a Kölnben zajló XX. katolikus ifjúsági találkozó résztvevői is a Franciaországból érkezett hírt. Karl Lehmann, bíboros, a német katolikus egyház vezetője “felfoghatatlan tettnek” nevezte éppen annak a perjelnek a meggyilkolását, aki az emberek közötti megbékélésnek szentelte életét.

“Ez a hittől áthatott ember egész életében a békesség és a párbeszéd üzenetét közvetítette” – mondta az elhunytról Jacques Chirac francia államfő. Korunk vallástörténetének kimagasló alakjaként méltatta Rogert Dominique Villepin francia külügyminiszter. Horst Köhler német államfő részvéttáviratot küldött a Taizéi Közösségnek, kiemelve, hogy a “felfoghatatlan tett” épp egy olyan ember életét oltotta ki, aki egész életében a testvériségért, az emberek közötti megértésért és az erőszakmentességért szállt síkra. Gerhard Schröder német kancellár a jelenkor egyik nagy, jelentős vallási személyiségének nevezte a meggyilkolt evangélikus lelkészt, és hangsúlyozta: Roger céljai nem merülnek feledésbe, elevenek maradnak és tovább hatnak.

“Roger testvér életének és művének fényében mély értelmű jelkép, hogy a gyilkos támadás éppen a keresztények egységéért végzett esti imádság közben érte” – olvasható Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyilatkozatában. Az MTI-hez szerdán eljuttatott nyilatkozat szerint Roger személye és az általa kezdett mozgalom “a közös imádságban és Krisztus szeretetében összetalálkozó keresztény ökumenizmus nagy tanúsága marad mindannyiunk számára”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik