Nagyvilág

Kfar Darom tűzfészek lehet

Izraeli katonák behatoltak csütörtök reggel a kiürítésre ítélt gázai övezeti Kfar Darom zsidó telepre, ahol a rendfenntartók heves ellenállásra számítanak a kilakoltatási felszólítást elutasító telepesek és támogatóik részéről.

Csütörtök reggel, a gázai övezeti zsidó kolóniák kiürítésének második napján több ezer izraeli katona közelítette meg az övezet középső részén fekvő telepet, ahol a telepesek és támogatóik – összesen mintegy kétezer ember – betontömbökkel, szögesdróttal és egyéb útakadályok kihelyezésével elbarikádozták magukat és fogadkoztak, hogy hevesen ellenállnak a kilakoltatásnak.

A katonák tucatnyi emberből álló előörse behatolt a kolónia területére; a telepesek ekkor felgyújtották a kolónia bejáratához útakadályként állított traktor üzemanyagtartályát. A katonák egyike nekiállt eloltani a lángokat.

Izrael szerdán kezdte meg a kolóniák erőszakos kiürítését, miután lejárt a telepesek önkéntes távozására és Izraelbe való átköltözésére adott kormányzati ultimátum. Szerda estig a 21 gázai övezeti zsidó telepből kilenc, Ciszjordániában pedig a kitelepítésre kijelölt négy kolónia közül kettő kiürítése fejeződött be izraeli illetékesek közlése szerint.k

Szerda este felgyújtottak egy palesztin házat, négy másikat pedig megtámadtak egy kiürítésre ítélt gázai övezeti zsidó telep lakosai, az incidensben egy kisgyermek megsérült – közölték szemtanúk. Elmondásuk szerint a Gázai övezet középső részén fekvő Kfar Darom kolónia telepesei öt környékbeli palesztin házra támadtak rá. Az egyik épületet lángra lobbantották, négy másikra pedig rátámadtak. A telep védelmére kivezényelt izraeli katonák rövid idő alatt eloltották a lángokat – tették hozzá. Az incidensben megsérült egy hároméves kisgyermek, akik a fején találtak el a kődobáló telepesek a szemtanúk beszámolói szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik