Nagyvilág

Ifo: megállt az eurózóna hanyatlása

Stabilizálódni látszik az eurózóna gazdaságainak megítélése, az elmúlt háromnegyedév romló kilátásai után – ezt jelzi az üzleti körök hangulatát tükröző német Ifo-index. A müncheni gazdaságkutató intézet negyedéves konjunktúramutatója júliusban 78,8 ponton stabilizálódott.

Hans-Werner Sinn, az Ifo intézet vezetője a 300 multinacionális vállalat és szakértő véleményén alapuló felmérést összegezve közölte: a jelenlegi gazdasági helyzet megítélése romlott, a következő hat hónapra vonatkozó várakozások azonban kedvezőbbek.


Németországban és Franciaországban hosszú idő óta először kedvezőbben ítélik meg a szakértők a jelenlegi gazdasági helyzetet, és egyben bizakodóbbak a jövőt illetően is. Ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a konjunkturális fordulathoz fűzött várakozások e két legfontosabb eurózóna-gazdaságban még mindig a negatív tartományban van.


A részmutatók közül a jelenlegi helyzet indexe a júniusi 65,4 pontról 59,8 pontra süllyedt az eurózónában, míg a várakozások alindexe 89,9 pontról 94,6 pontra emelkedett.


A legutóbbi negyedéves felmérés szerint az ír gazdaság jelenlegi és jövőbeli helyzetét tekintik az eurózóna szakértői a legbiztatóbbnak, de kedvező a vélemény a finn és a spanyol gazdaságról is. Az osztrák, a görög és a luxembourgi gazdaság megítélése “elfogadható” a szakértők szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik