Nagyvilág

Saron szerint “szívszaggatóak” a gázai kivonulás képei

Ariel Saron izraeli kormányfő szerdán Jeruzsálemben kijelentette, hogy "szívszaggatóak" a házaikból erővel eltávolított gázai telepesekről készült képek, és önuralomra szólította fel mind a telepeseket, mind a katonákat.

Lehetetlen könnyek nélkül nézni mindezt, s ez rám is vonatkozik. Megszakad a szívem, amikor ilyen dolgokat látok” – fogalmazott az izraeli kormányfő Móse Kacav elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. Saron felszólította a kivonulás ellenzőit, hogy kerüljék el szóbeli és fizikai összetűzést a biztonsági erőkkel. “Támadjanak rám, én vagyok a felelős ezért, vádoljanak engem, ne az egyenruhás férfiakat és nőket” – közölte.
Kacav kijavította Saron szavait, mondván: “Bírálatra gondol, nem támadásra.” Saron nem válaszolt az elnök szavaira.

Az izraeli biztonsági erők figyelmeztették Ariel Saront, hogy egyik elődjéhez, Jichák Rabinhoz hasonlóan szélsőségesek támadásának célpontjává válhat.

A kormányfő elmondta: a legnagyobb ellenállást olyan fiatalok részéről tapasztalták, akiknek a többsége ciszjordániai telepes volt, és átszivárgott a Gázai övezetbe a kivonulás megakadályozására. Mint hangsúlyozta, a 21 gázai övezeti és a 120 közül négy ciszjordániai telep felszámolása előmozdítja Izrael biztonságát és a palesztinokkal fennálló konfliktus rendezését.

Hozzátette: a gázai övezeti kivonulás után a telepépítés tovább folytatódik és fejlődik Ciszjordániában. Saron elismerte, hogy a palesztinok erőfeszítéseket tesznek a nyugalom fenntartására.

“A palesztinok kétségkívül erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a kivonulás nyugalomban történjen” – jelentette ki. “Végül is egyeztetünk a palesztinokkal. Remélem, hogy ez a kivonulás alatt és után is folytatódik” – jegyezte meg a kormányfő.

Hozzátette, hogy óvatosak maradnak, és reményét fejezte ki, hogy a palesztinok megértik: ahhoz, hogy előrehaladást érjenek el az útitervként ismert közel-keleti rendezési terv megvalósításában, teljesen le kell állítaniuk a terrorizmust.

Az Egyesült Államokat, Oroszországot, az Európai Uniót és az ENSZ-t magában foglaló “kvartett” kidolgozta útiterv előirányozza az önálló palesztin állam megteremtését

Ajánlott videó

Olvasói sztorik