Nagyvilág

Robbanássorozat Bagdad központjában

Három nagyerejű robbantás történt Bagdadban, a bombákat aktiváló öngyilkos merénylők robbanóanyaggal megrakott gépkocsijukat repítették a levegőbe.

“Harmincegy halottunk van, közöttük 29 férfi, egy nő és egy gyermek” – közölte a bagdadi Kindi kórház egyik illetékese; hatvanöten megsebesültek. Előzőleg az iraki belügyminisztérium még 25 halottról és 35 sebesültről számolt be. Az első két pokolgép egy zsúfolt buszpályaudvaron, a harmadik pedig egy rendőrőrsnél robbant – közölték szemtanúk. Az első két robbantást néhány perces eltéréssel hajtották végre, a harmadik detonáció félórával később következett be, amikor a mentők már a helyszínen voltak.

A detonációk után a rendőrség további merényletektől tartva, a levegőbe leadott lövésekkel oszlatta fel a tömeget.

Jelenleg is folynak a tárgyalások a rivális etnikai és vallási közösségek között az új alkotmányról, a merényleteket feltehetően figyelmeztetésnek szánták az Egyesült Államok támogatta, síiták vezetette kormányzattal szembeszálló szunnita lázadók.

A pokolgépes merényletek összehangolása arra enged következtetni, hogy a támadásokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó, Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista vezér vezette csoport követte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik