Nagyvilág

A HP 20,8 milliárd dolláros árbevételről számolt be

A HP harmadik negyedéves, 20,8 milliárd forint nettó árbevétele tíz százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A HP 2005. július 31-én zárt harmadik pénzügyi negyedévének eredményei alapján a vállalat 20,8 milliárd dollár nettó értékesítési árbevételről számolt be, ami 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.


A HP nem GAAP (az USA Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei) szerinti üzemi eredménye 1,2 milliárd dollár volt, nem GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyeresége (EPS) pedig 36 dollárcent volt a harmadik negyedévben szemben a 12 hónappal korábbi 24 centtel. A nem GAAP szerinti pénzügyi adatok nem tartalmazzák a 998 millió dollár (részvényenként 33 cent), adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót. Ez az elsősorban adózási tételekre visszavezethető korrekció annak a harmadik negyedévben hozott döntésnek a következménye, mely szerint a vállalat a harmadik és a negyedik negyedévben 14,5 milliárd dollár, külföldön realizált eredményből származó készpénzt repatriálta. A GAAP szerint számított üzemi eredmény 913 millió dollár volt a harmadik negyedévben. A GAAP szerinti korrigált részvényegységre jutó nyereség 3 centet tett ki, szemben a 2004 harmadik negyedévében elért 19 centtel.


Régiók árbevétele


Régió szerinti megoszlásban a HP árbevétele 2004 és 2005 harmadik negyedéve között Észak-, Közép- és Dél-Amerikában 8 százalékos növekedéssel 9 milliárd dollárra, az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban 10 százalékos növekedéssel 8,2 milliárd dollárra; Ázsia és a csendes-óceáni térségben 15 százalékos növekedéssel 3,5 milliárd dollárra bővült. Az árfolyamhatásokat korrigálva a HP konszolidált árbevétele 7 százalékkal bővült 2004 harmadik negyedéve óta.


Jövőbeni kilátások


A HP 22,4 és 22,8 milliárd dollár közötti árbevételre számít a 2005. pénzügyi év negyedik negyedévében. A nem GAAP szerinti EPS-becslés 44-47 cent ugyanerre az időszakra. A nem GAAP szerinti EPS-becslés nem tartalmazza a részvényenként mintegy 3 cent, beszerzett immateriális javak amortizációjából eredő, adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót, a létszámleépítés 900 millió dolláros (azaz részvényenként 22 centes) kiadásait, valamint az alkalmazotti juttatási rendszer átalakításának finanszírozásához felvett, körülbelül 200 millió dollár (részvényenként 5 cent) értékű egyszeri hitelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik