Nagyvilág

20 ezer szakmunkást keres Ausztrália

Az ausztrál bevándorlási hivatal munkatársai Londonba, Berlinbe és Amszterdamba is elutaznak, hogy szakképzett munkaerőt toborozzanak országuk számára. Leginkább építőipari munkásokban van hiány.

Ausztrália gazdasági növekedését veszélyezteteti a szakképzett munkaerőből kialakult hiány. Évtizedek óta nem vártak annyi bevándorlót az országba, mint idén. A kormányzat 20 ezer fővel emelte fel a külföldi munkaerő bevándorlási kvótáját, így legálisan 97,5 ezer ember telepedhet le az országban. Nagy szükség van rájuk, hiszen az ausztrál hivatalnokok a világ számos országába is elutaznak, hogy toborozzanak, és jelentősen meg akarják könnyíteni a letelepedéssel járó adminisztrációs eljárásokat.

„Elsősorban mérnököket várunk, és egyéb, hozzájuk kapcsolódó szakmák képviselőit, mint például hegesztőket. De könyvelők, valamint kereskedelmi és egészségügyi dolgozók tekintetében is hiány van” – jelentette be kedden Abul Rizvi, a bevándorlási hivatal szóvivője. Az országban idén 130-140 ezer bevándorlóra számítanak.

A kormány igyekezett a munkaerő-hiány problémáját „házon belül” megoldani. Az elmúlt év költségvetésében jóval nagyobb forrást különítettek el a szakképzésekre, mint korábban, valamint igyekeztek a fiatalok körében népszerűsíteni ezt a fajta karrierutat. A szakmunkáshiány kialakulása ugyanis többek között annak köszönhető, hogy a fiatalok akik inkább diplomát szereznek, mint szakmát tanulnak. Az ausztrál gazdaság boomja miatt azonban a „házon belüli” megoldás nem bizonyult elegendőnek, így az ország kénytelen nyitni a külföldiek felé.

Pedig Ausztrália az egyik legkeményebb bevándorlási törvénnyel rendelkezik, és a választási kampányokban mindig szerepet kap a népszerűséget általában növelő szigorítási kérdés.

A bevándorlási hivatal munkatársai a világ számos pontjára elutaznak, hogy az ausztráliai munkavállalás mellett kampányoljanak. Az ott dolgozni kívánó szakképzett munkásoknak ígéretük szerint a vízumügyintézést is felgyorsítják és megkönnyítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik