Külföld

20 ezer szakmunkást keres Ausztrália

admin
admin

2005. 08. 17. 11:06

Az ausztrál bevándorlási hivatal munkatársai Londonba, Berlinbe és Amszterdamba is elutaznak, hogy szakképzett munkaerőt toborozzanak országuk számára. Leginkább építőipari munkásokban van hiány.

Ausztrália gazdasági növekedését veszélyezteteti a szakképzett munkaerőből kialakult hiány. Évtizedek óta nem vártak annyi bevándorlót az országba, mint idén. A kormányzat 20 ezer fővel emelte fel a külföldi munkaerő bevándorlási kvótáját, így legálisan 97,5 ezer ember telepedhet le az országban. Nagy szükség van rájuk, hiszen az ausztrál hivatalnokok a világ számos országába is elutaznak, hogy toborozzanak, és jelentősen meg akarják könnyíteni a letelepedéssel járó adminisztrációs eljárásokat.

„Elsősorban mérnököket várunk, és egyéb, hozzájuk kapcsolódó szakmák képviselőit, mint például hegesztőket. De könyvelők, valamint kereskedelmi és egészségügyi dolgozók tekintetében is hiány van” – jelentette be kedden Abul Rizvi, a bevándorlási hivatal szóvivője. Az országban idén 130-140 ezer bevándorlóra számítanak.

A kormány igyekezett a munkaerő-hiány problémáját „házon belül” megoldani. Az elmúlt év költségvetésében jóval nagyobb forrást különítettek el a szakképzésekre, mint korábban, valamint igyekeztek a fiatalok körében népszerűsíteni ezt a fajta karrierutat. A szakmunkáshiány kialakulása ugyanis többek között annak köszönhető, hogy a fiatalok akik inkább diplomát szereznek, mint szakmát tanulnak. Az ausztrál gazdaság boomja miatt azonban a „házon belüli” megoldás nem bizonyult elegendőnek, így az ország kénytelen nyitni a külföldiek felé.

Pedig Ausztrália az egyik legkeményebb bevándorlási törvénnyel rendelkezik, és a választási kampányokban mindig szerepet kap a népszerűséget általában növelő szigorítási kérdés.

A bevándorlási hivatal munkatársai a világ számos pontjára elutaznak, hogy az ausztráliai munkavállalás mellett kampányoljanak. Az ott dolgozni kívánó szakképzett munkásoknak ígéretük szerint a vízumügyintézést is felgyorsítják és megkönnyítik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.