Nagyvilág

Melltartóhiány fenyegeti Európát

Az EU és Kína között született, júniusban aláírt, kínai áruk exportjának korlátozására vonatkozó megállapodás zavart okoz az európai textilpiacon. Az ázsiai országból származó export a pulóverek és nadrágok esetében már meghaladta, a melltartók és blúzok esetében pedig a közeljövőben eléri az előírt kvótát.

Már Németország is csatlakozott azon európai országokhoz, amelyek a Kínai exportra vonatkozó szigorítások enyhítését kérik. A kiskereskedők ezúttal azért szólaltak fel a kínai export mellett, mert a női blúzok és melltartók is hamarosan rákerülnek a Kínából érkező tiltott áruk listájára – írja a Financial Times.

Az EU és Kína között júniusban aláírt megállapodásban lefektetett 10 ruhaipari kategória közül kettő – a pulóverek és férfinadrágok – esetében az ázsiai országból hozott termékek exportja már átlépte a megengedett kvótát és további kettőt – a melltartókat és blúzokat – illetően pedig már nagyon közel áll az éves megengedett mennyiséghez. Ez utóbbi két termékkategória esetében Kína az egyezményben meghatározott kvóta 84, illetve 89 százalékát teljesítette már erre az évre. Éppen ezért Thomas Rasch, a német divatszövetség vezetője cselekvést sürget, és arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen árukategóriák hiánya komoly problémát okozhat a cégeknek.

A kialakult helyzet miatt Thomas Östros svéd kereskedelmi miniszter a júniusi kvóták jelentős megemelését kéri, mert túlzottnak tartja az uniós protekcionizmust, sőt a német kormány is aggályait fejezte ki az ügyben Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosának eljuttatott levelében.

Az Európai Bizottság a 25 tagállamának hétfőig adott haladékot, hogy készítsenek átfogó bekerülési költségekről és mennyiségről szóló elemzést a kínai kvótarendszer által hátrányosan érintett árukkal kapcsolatban. A bizottság szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Brüsszelnek elképzelhető, hogy ettől függetlenül hosszabb időre is szüksége lehet, hogy az adatok elemzésével felmérje, mekkora tényleges hátránya származik ebből a kiskereskedőknek.

Tudható az is, hogy Kína kedden kezd tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a textilipari korlátozásokat illetően, melynek keretében hét ruhaipari kategória 2008-ig történő mennyiségi korlátozásának kibővítéséről tárgyalnak majd.

Francia kiskereskedők arra figyelmeztettek, hogy a Kínai árustop miatt a nagy áruházakban kialakult pulóver- és nadrághiány azt eredményezheti, hogy a gyerekeknek új ruha vagy egyenruha nélkül kell majd kezdeniük az iskolát szeptemberben.

François Loos, franca szakminiszter a kiskereskedőknek azt javasolta, hogy gondolják újra az ázsiai árubeszerzési stratégiájukat, és forduljanak inkább az euromediterrán ipar felé az árubeszerzés ügyében. Ezzel szemben a svéd Östros és mások pedig arra figyelmeztetnek, hogy a kvótarendszer által blokkolt áruk miatt kiskereskedők által indított bírósági perekre lehet számítani az iparágban nagy jelentősséggel bíró őszi és téli szezon előtt. Egy ilyen pert már kilátásba is helyezett a 300 embert foglalkoztató német Gelco, mondván, körülbelül egymillió eurós kára származhat a Kínából rendelt, blokkolt árui miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik