Külföld

Csúszik az iraki alkotmány kidolgozása

admin
admin

2005. 08. 16. 12:07

Hétnapos halasztást kaptak az iraki törvényhozók a nemzetgyűléstől az alkotmányról szóló törvényjavaslat kidolgozására; az alkotmányozó bizottság tagjai tíz napot kértek.

A parlament a törvényjavaslat benyújtásának határideje, hétfő éjfél előtt 20 perccel a megkívánt kétharmados többséggel augusztus 22-éig megadta a halasztást. A 275 tagú iraki nemzetgyűlés többszöri halasztás után hétfőn késő este ült össze. A tanácskozás kezdetekor Hasim al-Hasszáni, a nemzetgyűlés elnöke bejelentette, a bizottság nem tudott olyan megállapodásra jutni az alkotmány szövegét illetően, amely a testületben résztvevő valamennyi közösség igényét kielégítené. Sok kérdésben megállapodásra jutottunk. Néhány dolog azonban függőben van” – hangoztatta al-Hasszáni.

Előzőleg a bizottság síita tagjai már az alkotmány-előkészítők sikeréről számoltak be, kurd politikusok ellenben cáfolták a hírt. Az iraki politikai vezetők két kérdést leszámítva egyetértésre jutottak az alkotmány tervezetéről, aláírták a dokumentumot, és továbbították a parlamenthez, a törvényhozó testület plenáris ülésére bízva a két vitás kérdés eldöntését – közölte két síita tisztségviselő – sem Naszar ar-Rubaje, az alkotmánytervezetet készítő bizottság tagja, sem Dzsalaldin asz-Szagír parlamenti képviselő nem árulta el, melyik két kérdés maradt függőben.

A bizottság két kurd tagja – Mahmúd Oszmán és Munzer al-Fazzál – ellenben alig néhány órával a beterjesztés határidejének lejárta előtt – cáfolta ezt a közlést. Mahmúd Oszmán beszámolója szerint a bizottsági ülésteremben jelen volt az Egyesült Államok iraki nagykövete, Zalmay Khalilzad is. A testület szunnita és síita tagjai ezután kérték a tíznapos halasztás megadását, a parlament elnöke azonban csak hét napot javasolt, amelyet el is fogadott a nemzetgyűlés.

Mindeközben két hatalmas robbanás hallatszott Bagdad központjában. A detonációkat abban az épületben is hallani lehetett, ahová az alkotmányozó nemzetgyűlés ülését kitűzték. Röviddel utána szirénák hangja hallatszott a kormányzati és az amerikai hadsereghez tartozó létesítményeket befogadó negyedben, a zöld zónában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.