Nagyvilág

Tüntetők akadályozzák a gázai evakuálást

Kisebb rendzavarások és palesztin örömünnep mellett folyik a Gázai övezetben lakó zsidók kitelepítése.

Ünneplő palesztinok

Arafatot és Mahmúd Abbaszt éltették a Fatah aktivistái a Gázai övezetben, a nappal is tartó ünnepségsorozaton. A menetben a fiatalok, a kamaszok vezetik a sort, fakardokkal a kezükben, aztán következnek a gyerekek, majd egy büfékocsi, ha valaki megszomjazna. Ezt követik a nők, fejkendőben, csadorban; a legvégén pedig az egészen idős emberek próbálnak meg lépést tartani a menettel – olvasható a Magyar Rádió beszámolójában.

Tüntető telepesek akadályozták meg hétfőn Neve Dekalimban, a legnagyobb Gázai övezetbeli zsidó település evakuálását. Csak a hátsó bejáraton tudtak bevonulni az izraeli katonák, hogy kiosszák a kiürítésre vonatkozó parancsokat, miután a telepesek élő emberi lánccal és gumiabroncsok felgyújtásával torlaszolták el a kolónia főkapuját. A katonai egységek nem tettek kísérletet a blokád áttörésére, ezért választották a hátsó kaput, de ott is hamarosan körülvették őket a tüntető telepesek, akik a katonákat és a rendőröket hangosbeszélőkön keresztül parancsmegtagadásra szólították fel. A rendfenntartó erők végül visszavonultak, elkerülve a konfrontációt. Ezt követően az izraeli hatóságok úgy döntöttek: felfüggesztik a kiürítési parancsok kiosztását Neve Dekalimban.

A gázai zsidó települések meglehetősen különbözően viselkednek, van olyan falu, ahol már minden család elköltözött, és van olyan is, ahol még előkészületeket sem hajlandóak tenni a költözködéshez. Már több ezren közölték, hogy nem hajlandók távozni a szerdára kitűzött határidőre.

Szerdáig önként

Az izraeli rendőrség szóvivője emlékeztetett arra, hogy ha a telepesek a megadott határidőig nem hagyják el a kolóniát önszántukból, kényszerítő eszközökhöz folyamodnak velük szemben. Ugyanakkor izraeli katonai illetékesek azt állították, hogy egyes településeken, mint a Gázai övezet északi részén fekvő Niszanitban és Alei Szinaiban, valamint a ciszjordániai Ganimban és Kadimban sikerült kiosztani a lakosságnak a kitelepítési parancsokat. Az ugyancsak ciszjordániai Szanurban és Homesben viszont a közösségek vezetői kapják meg a hivatalos írásokat, mivel a szélsőséges telepesek elbarikádozták magukat, hogy ellenálljanak a kitelepítésnek.

A demonstráció, illetve a kitelepítés akadályoztatása korántsem újkeletű jelenség a térségben. Múlt hét csütörtökön legalább kétszázezren tüntettek Tel-Avivban a tervezett gázai övezeti kivonulás ellen. Ben Cvi Liberman, a gázai és ciszjordániai telepesek tanácsának (JESA) elnöke felszólította a Jichák Rabin téren szervezett megmozdulás résztvevőit, hogy szálljanak szembe a zsidó telepek kiürítésével. “Utazzatok tízezrével a dél-izraeli városokba, árasszátok el az utcákat és feküdjetek le a földre” – hangzott az egyik útmutatás. “Nem fogunk elmozdulni a földről mindaddig, amíg Ariel Saron nem szervez választásokat, amelyek eredményeit tiszteletben tartjuk majd”.

Bush szerint jó lesz

George Bush amerikai elnök egy tévényilatkozata szerint a zsidó telepesek kivonulása a Gázai övezetből “jó lesz Izraelnek”. “Hiszem, hogy a Saron miniszterelnök úr által hozott és végrehajtandó döntés jó lesz Izraelnek” – jelentette ki az amerikai elnök néhány napja a Texas állambeli Crawfordban lévő birtokán felvett beszélgetés során. Arra a kérdésre, hogy a megszállt területekről való kivonulás miért kedvező Izrael számára, Bush a következőképpen válaszolt: “Az eddigi rendszer nem működött. Intifáda (palesztin felkelés), halál, gyilkolás jellemezte. És ha megfigyelte, az utóbbi időben lecsillapodtak a támadások.”

Kompenzációval motiválnak

Az izraeli kormány hétfőn hivatalosan jóváhagyta a legnagyobb Gázai övezetbeli településtömb, Gus Katif kiürítését. A döntést a kabinet 16-4 arányban fogadta el. A 21 gázai övezeti és a négy ciszjordániai zsidó kolónia kiürítéséről szóló rendeletek négy szakaszban hagyják jóvá. A múlt héten már döntöttek a Gázai övezet három elszigetelt településének felszámolásáról, s még hátravan az övezet három északi települése és négy ciszjordániai telep evakuációjának jóváhagyása. Jichák Hercog építés- és lakásügyi miniszter felszólította a telepeseket: mielőbb költözzenek ki otthonaikból, hogy részesüljenek az őket megillető teljes kompenzáció összegében, ahelyett, hogy megvárják a szerda után esedékes kényszerű kiköltöztetést.

Akik ellenállnak a kitelepítésnek, elvesztik a jogot a kárpótlásra – hangsúlyozta a miniszter. Saul Mofaz védelmi miniszter nem sokkal a kivonulás megkezdése után bejelentette: Izrael meg akarja őrizni ellenőrzését hat ciszjordániai településblokk felett, függetlenül a palesztinokkal kötendő megállapodásoktól. Mofaz az izraeli katonai rádiónak adott nyilatkozatában e településeket Izrael keleti határa védelmi vonalának nevezte.

Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a Gázai övezetet és minden kiürítésre váró térséget “demilitarizálni kell”. Ami a közel-keleti rendezést célzó “útitervet” illeti, Mofaz leszögezte: annak életbe léptetése csak akkor valósulhat meg, ha a palesztinok teljesítik ígéreteiket, és felszámolják a terrorszervezeteket. Az izraeli kormány szeptember 4-ig be akarja fejezni a zsidó telepek felszámolását a Gázai övezetben

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik