Nagyvilág

Újabb árvíz Romániában

Családok százait vágta el a külvilágtól, hidakat rombolt le az újabb árhullám Dél-kelet Romániában. A várható esőzések miatt készenléti állapotot rendeltek el Kovászna és Brassó megyében is – olvasható a Magyar Rádió honlapján.

A megáradt folyók három katonai és egy vasúti hidat rongáltak meg, tönkretették a tavaszi áradás óta végzett helyreállítási munkát. Több körzetben megszűnt az áramszolgáltatás. Használhatatlanná vált a Moldvát észak-déli irányban átszelő nemzetközi út egy része. A Bulgária felé vezető vasút egy hídja annyira megrongálódott, hogy a nemzetközi vonatokat elterelik, a belföldi utasokat autóbusszal szállítják.

Péntekig újabb esők várhatók, ezért a hatóságok 11 megyében – köztük az erdélyi Brassó és Kovászna megyében – rendeltek el készenléti állapotot.
Eközben miniszteri beavatkozás kellett ahhoz, hogy a Magyar Vöröskereszt segélyszállítmányai akadály nélkül léphessenek be Románia területére. Mivel szombaton a kamionok súlya meghaladta a román törvényekben megengedett felső határt, a hatóságok 400 euró pluszköltséget akartak felszámolni. Végül sikeresen célhoz értek, és a kormány magyar megbízott minisztere közölte: hétfőn az összes határátkelő illetékeseit értesíti arról, hogy a segélyt szállító gépkocsik esetében tegyenek kivételt – számol be a ma utolsó alkalommal megjelenő Romániai Magyar szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik