Nagyvilág

Nincs magyar áldozat a lezuhant repülőn

A görögországi magyar nagykövetség egyelőre abból a feltételezésből indul ki, hogy a vasárnapi katasztrófának nincs magyar áldozata. Az utaslistát még pontosítani kell.

A görögországi magyar nagykövetség egyelőre azt feltételezi, nincs magyar áldozata balesetnek. Kőrösi Csaba athéni magyar nagykövet az MTI-t vasárnap arról tájékoztatta, hogy az előzetes utaslista még pontatlan, ellenőrzésre szorul, s csak ezt követően lehet végleges megállapításokat tenni.

A magyar nagykövet a görög médiajelentésekre hivatkozva arról számolt be, hogy a ciprusi Helios légitársaság utasszállító repülőgépén – amely Larnacában szállt fel, s az előzetes közlésekkel ellentétben nem a csehországi Brünnbe, hanem Prágába tartott – többségében ciprusi állampolgárok utaztak.

Immár egyértelmű, hogy Athéntól 40 kilométerre történt szerencsétlenségnek nincs túlélője, a 115 utas és a hatfőnyi személyzet életét vesztette. Nem kívánta egyelőre kommentálni azokat a híreket, hogy az utasszállítón csaknem nyolcvan ciprusi görög kisgyermek is utazott volna – ez utóbbit Jiri ParRoubek cseh kormányfő közölte vasárnap újságírókkal, de Andreasz Krisztu ciprusi belügyminiszter és larnacai repülési források cáfolták bejelentését.

Kőrösi Csaba a görög tv-csatornák jelentéseit idézte, amelyek szerint a Larnaca-Prága útvonalon közlekedő utasszállító vasárnap reggel nem válaszolt az athéni irányítótorony jelzéseire, ezért a görög légierő két F-16-os küldött a ciprusi géphez. A harci gépek pilótái megfigyelésük során azt állapították meg, hogy a Boeing-737-esen semmi életjel nem tapasztalható, az egyik pilóta a pultra borult székében, míg a másik nem volt a fülkében – ugyanakkor egy harmadik személy jelenlétét észlelték, s ez a tény számtalan kérdést vet fel.

Az oxigénmaszkok a megfigyelés szerint ki voltak engedve az utastérben, így a diplomata beszámolója szerint a görög média nagy jelentőséget tulajdonít a gép utasai által a földre, hozzátartozóiknak küldött sms-eknek, amelyekben a katasztrófa előtti pillanatokban arról számolnak be, hogy a gépen nincs oxigén, rendkívül hideg van, a pilóták eszméletlenek.

Athénban emlékeztettek arra, hogy e gép “előtörténetében” már akadtak műszaki problémák a légkondicionáló, légellátó rendszerrel, nem kizárt, hogy sérült az utastér hermetikus zárása, de a végleges válaszokat csak a fekete dobozok fellelése után lehet majd megadni a katasztrófa okairól.

A ciprusi utasszállító Kálamosz kikötőváros mellett, Grammatikosz városkánál zuhant le lakatlan területen, egy hegyoldalban: a roncsok viszonylag nagy területen szóródtak szét, s a katasztrófa körzetében időről-időre fellángolnak a tűzfészkek, ami nehezíti a mentőalakulatok munkáját. Eddig több tucat áldozat szénné égett holttestét emelték ki a roncsokból. A görög rendőrség megerősítette, hogy senki sem élte túl a légi katasztrófát. Kosztasz Karamanlisz görög kormányfő szabadságát megszakítva visszatért Athénba a légi szerencsétlenség hírére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik