Nagyvilág

Irán az EU-val akar tárgyalni az urándúsítási terveiről

Egy magas rangú iráni vezető vasárnap urándúsítási terveiről szóló tárgyalásokra szólította fel az Európai Uniót, és közölte, hogy Teherán soha nem függeszti fel az uránoxid átalakítását gáz halmazállapotú urán-hexafluoriddá.

Irán a múlt héten elutasította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség határozatát, amely felszólította: állítsa le az uránátalakítást az ország középső részén található iszfaháni üzemben. Az átalakítás az urándúsítást megelőző folyamat, ez utóbbihoz Teherán a Nátánban épített üzembe telepített centrifugákat. “Az iszfaháni kérdésen már túl vagyunk. Ami a tárgyalóasztalon maradt, az a Nátánról szóló vita” – közölte Mohammed Szaidi, az iráni atomenergia-ügynökség helyettes vezetője.

“Végleges terveink vannak Nátánra vonatkozóan a közeli jövőben” – mondta Szaidi, de határidőt nem közölt. Hamid Reza Aszafi, az iráni külügyminisztérium szóvivője vasárnap közölte: Irán nem állítja le az iszfaháni üzemben folyó uránfeldolgozást.

“Az iszfaháni munkálatok nem állnak le ismét bizalomépítési céllal” – közölte a szóvivő, arra utalva, hogy Irán tavaly az Európai Unióval történt megállapodás keretében felfüggesztette nukleáris tevékenységeit. Aszefi sajtótájékoztatóján közölte: Irán még nem döntött a nátáni urándúsítás újrakezdéséről. Mint mondta, “erre a döntésre nagy hatással lesz Európa magatartása”.

Az EU nevében tárgyaló Nagy-Britannia, Németország és Franciaország arra próbálta meg rábírni Iránt, hogy kereskedelmi együttműködési megállapodások fejében végleg állítsa le az urándúsítást, amely atomfegyver előállítására is alkalmas.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Irán, hogy atomfegyvert kíván előállítani, Teherán viszont kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. Mint az atomsorompó-egyezményt aláíró országnak, Iránnak joga van atomreaktorai számára dúsított uránt előállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik