Nagyvilág

Finn hivatalnokok zuhantak a tengerbe

Finn állami hivatalnokok utaztak a Tallinn közelében a tengerbe zuhant helikopteren, amelynek roncsaiból csütörtökön kezdték meg a szerencsétlenül járt utasok holttesteinek kiemelését.

Észt és finn könnyűbúvárok merültek le csütörtökön az előző nap, röviddel a tallinni felszállást követően lezuhant helikopter roncsához, hogy a közel félszáz méteres mélységből kiemeljék a holttesteket, a két finn pilótát és a 12 utast. Az utasok között hat finn volt – a munkavédelmi hivatal magas rangú vezetői – négy észt és két amerikai állampolgár (utóbbiak is észt származásúak). Az áldozatok között négy nő volt.

A finn Copterline légitársaság a 12 utast befogadó Sikorsky S-76 C+ típusú, korszerű amerikai gyártmányú gépekkel menetrendszerű járatokat bonyolít le az egymástól alig nyolcvan kilométerre fekvő Tallinn és Helsinki között, hétköznap 28, hétvégén napi 12-18 járat köti össze a finn és az észt fővárost.

Szerdán a Finn-öbölben erős vihar volt, a kisebb komphajók közlekedését is beszüntették, így az első értékelések szerint a rossz időjárás is közrejátszhatott a katasztrófában. A szerdai és a csütörtöki mentőakciót is nehezítette a viharos tenger.

A Sikorsky a tallinni felszállást követően alig három perccel zuhant a tengerbe az észt partok közelében, de az észt parti őrség naszádjai és a finn mentőhelikopterek a helyszínre érkezve már nem tudtak segítséget nyújtani, így már szerdán sem volt esély túlélőkre találni a viharos tengerben.

A finn Copterline cég egyébként száz alkalmazottat foglalkoztat, s jelenleg összesen kilenc helikopterrel rendelkezik: az utasszállítás mellett mentőakciókra szakosodott. A szerencsétlenül járt helikopter első pilótája például tizenegy évvel ezelőtt részt vett a süllyedő Estonia komphajó utasainak mentésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik