Nagyvilág

Felvásárlással nőtt a Chevron

Az amerikai Chevron Corporation megszerezte az Unocal olajtársaságot. E lépéssel a Chevron a világ negyedik olajipari konszernévé lépett elő.

A Chevron saját tartalékai az elmúlt években vészesen zsugorodtak, nagy szüksége volt újabb olajmezők beszerzésére. Az egyesülés után a társaság kitermelhető tartalékai az Unocal Délkelet-Ázsiában, Kaszpi-tengeren és Mexikói-öbölben található olaj- és gázmezőivel 15 százalékkal gyarapodnak, napi termelése 2,8 millió hordó olaj egyenérték lesz.

Az olaj- és gáztermelési adatok alapján a Chevront a szintén amerikai ExxonMobil, a brit BP és holland Royal Dutch Shell előzi meg, a rangsor ötödik helyén a francia Total csoport áll. Az Unocal eredetileg a kilencedik helyen állt a nemzetközi ranglistán.

18,5 milliárd dolláros ajánlatával a kínai CNOOC állami olajtársaság is versenyben volt az Unocalért, ajánlatát azonban az ellenséges amerikai politikai környezetre hivatkozva augusztus 2-án visszavonta. Korábban az amerikai médiában több politikus és újságíró fejezte ki félelmeit arról, hogy az amerikai olajellátás egy része kínai kézbe kerülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik