Nagyvilág

Ázsia is elcsúszhat az olajon

A kőolaj hordónkénti ára 40 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Emiatt nemcsak a nyugatiak bosszankodnak, hanem az ázsiaiak is, ugyanis a kelet-ázsiai térség gazdasági lendülete és Kína exportja is meginoghat a növekvő olajár miatt - írja a BBC.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) legújabb jelentése szerint a kelet-ázsiai régió tavalyi 7,6 százalékos gazdasági növekedése idén 6,8 százalékosra csökkenhet. Az előrejelzés szerint Kínára is hatással lehet a kőolaj árának emelkedése, ahol az év első hat hónapjában 9,5 százalékos gazdasági növekedés 8,6 százalékra mérséklődhet még ebben az évben. A legélesebb hanyatlás Szingapúrban várható, ahol a jelenlegi 8,7 százalékos GDP-növekedés 3,7 százalékra is mérséklődhet.

A jelentésben szereplő 12 ország közül egyedül Kínának sikerült elérnie azt, hogy az év első felében növelni tudja az exportját a tavalyi évhez képest. Ennek ellenére az ADB azt állíja, hogy az év második felében gyengülni fog az ország exportja a csökkenő beruházások és a kereskedelmi partnerek lassabb növekedési üteme miatt.

A dráguló olaj ronthatja Kína versenyképességét, ennek pedig örülhetnek az EU tagországai. Az emelkedő energiaárak és szállítási költségek ugyanis jelentős mértékben megdrágítják a kínai exportot. Az olajár emelkedése azért nem elegendő ahhoz, hogy az EU vállalatai felvegyék a versenyt a kínai árukkal, de arra igen, hogy mérsékeljék a nyugati országok cégeire nehezedő nyomást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik