Nagyvilág

Felgyorsítaná orosz terjeszkedését a VW

A német autógyár vezetősége a jelek szerint szeretné felgyorsítani az oroszországi gyárépítést, miután a társaságnál kirobbant korrupciós botrány miatt az indiai beruházások megakadtak – írja a Handelsblatt.

A tervek szerint 2007 készülne el a Moszkva melletti Sztupino városában a Volkswagen gyár, amelynek a létesítéséről legkésőbb decemberben döntenek. Az összeszerelő üzemben az első években 50 ezer autó gurulna le a futószalagról, de 2009-re a termelést 200 ezerre bővítenék.

Az orosz piaccal idáig nem nagyon törődött a Volkswagen. Ez már csak azért is furcsa, mert az orosz autópiacot rendkívülien attraktívnak tartják az elemzők. Jelenleg 1000 lakosból mindössze 147 rendelkezik személygépkocsival, és az elkövetkező időszakban azonban rohamos növekedés várható. Elsősorban az olcsó modellek iránti igény ugorhat meg, de a luxuskategóriás kocsik iránt is van érdeklődés. A Ferrari például az első félévben 350 százalékkal növelte eladásait.

A többi autógyártó sem akar természetesen lemaradni. A Renault és a Ford már gyárt Oroszországban, a Toyota jelenleg építi üzemét. A General Motors a Lada-gyártó Avtovazzal közösködik. BMW, Hyundai és a Kia modelleket pedig már szerelnek össze az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik