Nagyvilág

Előrehozott választásokat kért a japán kormányfő

Feloszlatta a parlamentet Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök, majd új választások kiírását kérte – írja a BBC. A kormányfő a postai reform miatt kockáztatja posztját.

Szeptember 11-én tartják Japánban az előrehozott képviselőházi választásokat, miután a japán kormánykoalíciós pártok a törvényhozás alsóházának feloszlatásáról döntöttek. Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő hétfőn először pártja, a Liberális Demokrata Párt vezetői előtt jelentette be a parlament feloszlatásáról és előrehozott választások kiírásáról szóló döntését, miután a japán szenátus leszavazta a postai privatizációt előirányzó törvényjavaslatát. A párton belüli ellentéteket jellemzi, hogy több miniszter jelezte: nem írja alá a képviselőház feloszlatásáról szóló kormánydekrétumot.


A döntésre azt követően került sor, hogy a japán parlament alsó háza elutasította az ország posta-rendszerének privatizálásáról szóló törvényjavaslatot.

A szavazás 125:108-as eredménye súlyos vereséget jelentett Koizumi számára. Ugyanis a több mint tíz éve szorgalmazott törvény elfogadása központi kérdés volt, már előzőleg kilátásba helyezte, hogy ha leszavazzák, előrehozza az egyébként csak két év múlva esedékes parlamenti választásokat.


A terv szerint a Japán Postát privatizálták volna, amelyet így, a 3 ezer milliárd dollár értékű eszközállományával a világ legnagyobb bankjává alakítottak volna át. Az elképzelést azok ellenezték, akik szerint az átalakítás vidéken jelentősen gyengítette volna a szolgáltatás színvonalát.

A miniszterelnök a posta reformjával kapcsolatos döntést, a saját kormányzását értékelő bizalmi szavazásként fogta fel – írja a BBC.

A Japán Posta hatalmas társaság, mely 250 ezer embert foglalkoztat, és a hagyományos levélkézbesítésnél jóval szélesebb körű szolgáltatást nyújt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik