Nagyvilág

Vádemelés a londoni merényletek ügyében

Hivatalosan vádat emelt a brit rendőrség a július 21-i londoni merényletsorozat egyik feltételezett elkövetője, a szomáliai állampolgárságú Yassin Hassan Omar ellen. Eközben Zambia kiadta a július 7-i robbantássorozat egyik feltételezett értelmi szerzőjét Nagy-Britanniának.

A 24 éves Yassin Hassan Omart gyilkossági kísérlettel, összeesküvéssel és robbanóanyag birtoklásával vádolják, első bírósági meghallgatását hétfőn tartják – jelentette be a Scotland Yard. Yassin Hassan Omar július 21-én a Warren metróállomáson hozott működésbe pokolgépet és hat nap múlva Birminghamban került rendőrkézre. A három másik feltételezett elkövető, aki csaknem egy időben robbantott két metróvonalon és egy autóbuszon, már ugyancsak őrizetben van, egyikük Rómában.

Zambia vasárnap kiadta Nagy-Britanniának a július 7-i merényletek egyik állítólagos értelmi szerzőjét, a brit állampolgárságú Haroon Rashid Aswatot. A 31 éves, indiai származású férfit brit és amerikai újságok egyaránt olyan figurának állították be, mint aki a háttérből irányította a robbantássorozatot, amelyben 52 ártatlan ember és a négy elkövető életét vesztette. Aswat a zambiai nyomozóknak állítólag azt vallotta, hogy Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat főnökének testőre volt.

Vasárnapi brit újságok értesülése szerint Szaúd-Arábia jóval a július 7-i merényletek előtt figyelmeztette a brit titkosszolgálatokat a terrortámadások veszélyére. A szakszolgálatokhoz már áprilisban és májusban eljuttatták az erről szóló információkat – idézte Szaúd-Arábia londoni nagykövetét a The Sunday Times című újság. A The Observer szaúd-arábiai biztonsági szolgálatok tisztségviselőire hivatkozva arról számolt be, hogy Rijád egy terrorcsoport merényletterveiről szóló értesüléseket – szaúd-arábiai gyanúsítottak Nagy-Britanniába küldött üzeneteit és elektronikus leveleit – továbbított a brit belső és külső elhárításnak (MI5-nek és MI6-nak). A brit biztonsági szolgálatok ugyanakkor határozottan visszautasították a lapban megszellőztetett konkrét adatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik