Külföld

Mélyben ragadt egy tengeralattjáró utasaival

admin
admin

2005. 08. 06. 10:00

Megérkezett az az amerikai robot, mely segíthet a mélyben ragadt mini-tengeralattjáró utasainak megmentésében.


Egy amerikai repülőgép fedélzetén megérkezett az oroszországi Petropavlovszk-Kamcsatszkijbe az a mélytengeri robot, amelynek segítségével megpróbálják kiszabadítani a Kamcsatka-félsziget csendes-óceáni partvidékén 190 méteres mélységben mozgásképtelenné vált orosz katonai mini-tengeralattjárót. Két órával korábban egy brit repülőgép fedélzetén egy másik hasonló berendezést szállítottak Oroszországba, a kezelő személyzettel együtt. A szakértők most azt számolgatják,  mennyi oxigénje maradt a bajbakerült orosz búvárhajóban rekedt hét tengerésznek.


A rutingyakorlatozáson részt vevő Priz ASZ-28 jelzésű mélytengeri kutatóhajó közép-európai idő szerint csütörtök hajnali egy órakor került a halászháló fogságába a Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól 75 kilométerre délre fekvő Berezovi-öbölben.


A legénység megpróbálta kiszabadítani a hajót, de a kísérlet visszájára sült el, mivel a háló rácsavarodott a propellerre, ráadásul rengeteg energiát fogyasztottak el, így az akkumulátorcellák szinte teljesen kimerültek. Az egykilométeres mélységig is lemerülni képes batiszkáf 190 méteres mélységben mozgásképtelenné vált, és lesüllyedt a tenger fenekére.


A helyzetet tovább nehezíti, hogy a mélytengeri hajó beleakadt a parti megfigyelő rendszer egyik antennájába, amelyet 60 tonnás horgony rögzít a tenger fenekéhez. Ez azt jelenti, hogy nem egyszerűen a mini-tengeralattjárót, hanem az egész rendszert fel kell húzni, amihez viszont fel kell robbantani a horgonyt.


Viktor Fjodorov admirális, a csendes-óceáni flotta főparancsnoka azt mondta, hogy a vésztartalékkal együtt hétfőig van elegendő levegő a mini-tengeralattjárón. Néhány órával korábban Igor Digalo sorhajókapitány, az orosz haditengerészeti erők szóvivője viszont azt állította, hogy az elemzések szerint 24 órára elég az oxigén. Szakértők a mentési akció hat változatán dolgoztak.


A legénység tagjai jól vannak, félóránként rádión lépnek kapcsolatba a felszínnel. Az egyetlen és döntő kritikus tényező az energiakészlet és ezzel együtt a létfenntartó berendezés, így az oxigént biztosító rendszer működése, ezért a haditengerészek utasítást kaptak, hogy minél kevesebbet mozogjanak.
 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.