Nagyvilág

A német vízumpolitikát bírálja az EB

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy a laza német vízumkiadási törvény nem kompatibilis az uniós szabályokkal. A 2000 és 2003 között érvényben lévő jogszabály olyan hézagot tartalmazott, amelyet kihasználva több tízezer kelet-európai érkezett Németországba– írja EUobserver.

A 2000-es német vízumpolitika nem volt összeegyeztethető a schengeni, az uniós törvényekkel – nyilatkozta a bizottság szóvivője. Az EB azért kezdett el vizsgálódni, mert ha valaki rendelkezik egy schengeni államba szóló vízummal, akkor joga van arra, hogy akár három hónapig tartózkodjon bármely más schengeni országban.

Joschka Fischer külügyminiszter nevével fémjelzett törvény komoly belpolitikai válságot okozott. A német ellenzék szerint bűnözők, prostituáltak és kábítószer-kereskedők érkeztek a rendszer hiányosságait kihasználva Németországba, elsősorban a szovjet utódállamokból.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy tavaly Németországban új törvényt fogadtak el, amely már kompatibilis az uniós szabályokkal. Ennek ellenére még az EB szerint vannak kisebb hiányosságok, amelyeken változtatni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik