Nagyvilág

Bíróság előtt a szennyezés Indonéziában

Észak-szulawesi lakosok azt állítják, hogy a gyerekek bőrkárosodást szenvedtek a szennyezés nagy mértéke miatt. A bírósági tárgyalás, melyben a világ legnagyobb aranybányászatára bűnügyi költségeket rónak ki környezetvédelmi gondatlanságból, precedens értékű lehet - írja a BBC.

A Newmont Bányászati Társaság indonéz ágát és amerikai vezetőjét azzal vádolják, hogy egy észak-szulawesi tartományban található bánya közelében lévő területet szennyezik. Richard Nessről, a helyi cég elnök-vezérigazgatójáról azt állítják, hogy tudomása volt arról, hogy hulladékot raktak le egy Észak-Jakartától 1300 kilométerre fekvő szigeten. Ha bebizonyosodnak az állítások, Richard Ness minimum tíz év börtönre számíthat.

A Newmontot korábban vádolták már szennyezéssel, de sohasem bűnügyi költségek kíséretében. Az indonéz kormány egyébként is ritkán perel külföldi cégeket.

Az indonéz hatóságok állítása szerint a helyi lakosok súlyos bőrbetegségeket és idegbántalmakat szenvedtek el, mert különösen nagy mennyiségű toxikus fém, higany és arzén jutott a szervezetükbe.

A cég, mely 1996-ban kezdte tevékenységét a térségben, azt állítja, hogy mindenben eleget tett a környezetvédelmi előírásoknak, melyek a tavaly bezárt bányából származó hulladék eltávolítására vonatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik