Nagyvilág

Negyedével csökkent az Unilever nyeresége

A brit-holland élelmiszeripari és vegyes háztartásicikk-gyártó, a Unilever adózott eredménye a második negyedévben 26 százalékkal 787 millió euróra csökkent a folytatódó tevékenységekből a tavalyi második negyedhez képest, elsősorban értékleírások okozta egyszeri tételek miatt.

Az üzemi eredmény 18 százalékkal 1,265 milliárd euróra fogyatkozott, a bevétel 1 százalékkal 10,222 milliárd euróra nőtt, jelentették a vállalatnál csütörtökön. A forgalom kizárólag szerves növekedésből emelkedett. A csütörtöki beszámolóban panaszolták a nyugat-európai piac folytatódó gyengeségét, de hozzátették, hogy most már sikerül stabilizálni a Unilever piaci részesedését, ráadásul Észak-Amerikában javul a piac. Az év hátralévő részére nem várják a piaci körülmények javulását.

Az első negyedévben a Unilever az adózott eredménye, 934 euró, 24 százalékkal meghaladta a tavalyi első negyedévit. Ez részvényenként 0,96 eurónak felel meg, 25 százalékkal több az egy évvel korábbinál; az elemzők 0,71-0,76 euró között várták az eredményt.

Az üzemi eredmény 8 százalékkal 1,416 milliárd euróra nőtt, benne 73 millió euróval, amely részesedések eladásából származott, a forgalom 2 százalékkal 9,266 milliárd euróra emelkedett, szervesen – vagyis a valutaárfolyamok és a csoport-összetétel változásait leszámítva – 6 százalékos volt a forgalomnövekedés.

Az idei évről azt mondják a vállalatnál, hogy az európai piac továbbra is nagyon nehéz, de a fejlődő piacok jobbak. Tavaly az utolsó negyedévben a Unilevernek 238 millió eurós adó utáni vesztesége volt, az egy évvel korábbi 733 millió eurós adózott eredmény helyett, változatlan valuta-árfolyamokon számolva. A forgalom 10,759 milliárd euróra nőtt 10,694 milliárdhoz képest.

Tavaly egész évben, változatlan árfolyamokon, az adózott eredmény 31 százalékkal 1,9 milliárd euróra esett vissza, egyszeri tételek nélkül 4 százalékkal 4,09 milliárd euróra nőtt. A forgalom 2 százalékkal 42,023 milliárd euróra fogyatkozott, változatlan érfolyamokon.

Tavaly folyó áron a forgalom 6 százalékkal 40,37 milliárd euróra csökkent, az adózott eredmény 32 százalékkal 1,876 milliárd euróra fogyatkozott, egyszeri tételek nélkül 3,969 milliárd euróra nőtt.

Ez év elejétől a vezetés egységesítésével és szerkezetváltással akarnak úrrá lenni a helyzeten. Ennek költsége a forgalom 0,5-1 százalékát teszi ki. Mindenekelőtt hétről négyre csökkentik a felső vezetés létszámát. Feladták a duális vezetési szerkezetet: a 75 éves hagyománnyal szakítva véget vetettek a két elnök, két igazgatótanács rendszerének, és a holland elnököt, Antony Burgmanst nem-ügyvezető elnökké, az angol elnököt, Patrick Cescaut pedig vezérigazgatóvá nevezték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik