Nagyvilág

Megtalálták a kigyulladt gép feketedobozait

A repülési adatokat rögzítő feketedobozok elég jó állapotban vannak, s bár a tűz miatt megrongálódtak, a vizsgálathoz valószínűleg fel lehet majd használni az általuk tárolt információkat.

Jean Cyril-Spinetta, az Air France elnök-vezérigazgatója szerdán Torontóba látogatott, s elmondta, hogy meg kívánja látogatni a gép parancsnokát, akinek a nevét nem közölte, s egészségi állapotáról sem árult el részleteket. Az elnök-vezérigazgató megerősítette, hogy a kórházban ápolt személyek közül senki sincs életveszélyben. A repülőgép-baleset tizenöt sérültje – közöttük egy utaskísérő és a gép parancsnoka – van továbbra is kórházban.

Jean Lapierre közlekedési miniszter szerint a rossz időjárás az egyik tényező, amelyet a vizsgálat során tekintetbe kell venni. A miniszter, aki előző nap csodáról beszélt, mivel a fedélzeten tartózkodó 309 utas és legénység túlélte a balesetet, gratulált a repülőtér és az Air France francia légitársaság személyzetének a repülőgép gyors kiürítéséhez. Több kanadai illetékes is elismeréssel beszélt a legénység hidegvéréről, amelynek lényeges szerepe volt abban, hogy sikerült elkerülni a katasztrófát. “Kiváló munkát végeztek, amikor gyorsan evakuálták az utasokat” – jelentette ki Jim Cochrane, a helyi egészségügyi szolgálat vezetője. Mike Figliola, a torontói repülőtér tűzvédelmi vezetője szerint a kiürítés legfeljebb két percig tartott.

A kanadai közlekedésbiztonsági hivatal szerint nincs arra mutató jel, hogy nem baleset történt volna. A 358-as számú járat viharos időben szállt le Torontóban. Brian Lackey, a torontói repülőtér alelnöke elmondta, hogy a baleset idején vörös fokozatú készültség volt a repülőtéren a viharok miatt. A viharos időjárás az egyik fő tényező, amelyre a 25 fős bizottság által végzett vizsgálat kiterjed. A baleset okainak felderítésében a kanadai szakértők mellett franciák is részt vesznek.

A torontói Leaster Pearson nemzetközi repülőterén szerdán csúcsforgalom volt az előző nap törölt járatok indulása miatt. Hosszú sorok kígyóztak a légitársaságok pultjai előtt, sokan a repülőtéren töltötték az éjszakát, a környékbeli szállodák megteltek. A repülőtér öt kifutópályája közül négyen megindult a forgalom. A kanadai hatóságok szerint a baleset után mintegy 540 járatot irányítottak át vagy töröltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik