Nagyvilág

Megakadtak az észak-koreai tárgyalások

Holtpontra jutott Pekingben az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi válság megoldását célzó hatoldalú tárgyalások negyedik fordulója. A hatoldalú tárgyalások részvevői közül négyen elfogadták a kínai zárónyilatkozat tervezetet, Észak-Korea azonban nem.

A tervezet azt javasolja megoldásként, hogy Észak-Korea szerelje le atomlétesítményeit, az Egyesült Államok és Japán pedig rendezze ennek fejében kapcsolatait Phenjannal, és részesítse gazdasági segélyekben.

A tárgyalásokhoz közel álló források szerint Phenjan küldöttei azt kifogásolják ebben a megfogalmazásban, hogy olyan értelmezésnek is helyt ad, amely szerint minden atomlétesítményét fel kell számolnia, azokat is, amelyek békés célokat szolgálnak. Az észak-koreai küldöttek azt akarják, hogy a zárónyilatkozat világosan mondja ki: hazájuknak csak atomfegyvereit és e fegyverek gyártókapacitásait kell feladnia. Egy ilyen megfogalmazás viszont az amerikai küldöttség számára lenne elfogadhatatlan.

Az Egyesült Államok fő célja, hogy egyezmény szülessék az észak-koreai atomprogram felszámolásáról, Észak-Korea viszont főként arra törekszik, hogy nemzetközi garanciákat kapjon egy esetleges amerikai katonai támadással szemben. Phenjan szerint csak akkor mondhat le Észak-Korea az atomfegyverről, ha már megkapta a nemzetközi garanciákat biztonságára nézve, s ha az Egyesült Államok felhagy ellenséges magatartásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik