Külföld

Ismét megfenyegették Nagy-Britanniát

admin
admin

2005. 08. 04. 15:33

Az al-Kaida második embere az al-Dzsazíra televízióban újabb támadásokkal fenyegette meg Nagy-Britanniát. Oszama bin Laden helyettesének tekintett Ajman az-Zavahri Tony Blair angol kormányfőt hibáztatta a július 7-ei merényletek miatt.

“Blair hozta rátok a rombolást London központjában, s még többet hoz rátok, ha Isten is úgy akarja” – mondta Zavahri a pánarab csatornán bejátszott videofelvétel tanúsága szerint. “Ami pedig a keresztes szövetséghez tartozó országokat illeti, békét ajánlottunk nektek, ha elhagyjátok az iszlám földjét. Nem megmondta Oszama bin Laden sejk, hogy nem is álmodhattok biztonságról, amíg nincs biztonság Palesztinában, és amíg valamennyi hitetlen hadsereg vissza nem vonul Mohamed földjéről?” – tette föl a kérdést Zavahri, majd így folytatta: “Ehelyett (a békeajánlat elfogadása helyett) patakokban ontottátok a vért országainkban, mi pedig elindítottuk a harag vulkánját a ti országaitokban.”


A bin Laden helyetteseként emlegetett körözött terrorista az Egyesült Államokhoz intézve szavait azzal fenyegetőzött, hogy Amerikát “nagyobb katasztrófa fenyegeti, mint amekkora Vietnamban érte”. Szavai szerint több tízezer amerikai katona fog meghalni, ha Washington nem vonja ki csapatait haladéktalanul Irakból.


A világos színű háttérhez támasztott Kalasnyikov előtt beszélő Zavahri beszédében Nagy-Britannián kívül nem nevezett meg más országot. Egy ízben utalt a tavaly márciusi madridi terrortámadásokra.


Az al-Kaida teoretikusának tekintett sebész végezetül kijelentette: “Üzenetünk világos: nem lesztek biztonságban, amíg ki nem vonultok földünkről, be nem szüntetitek olajunk és jólétünk ellopását, s föl nem hagytok korrupt uralkodók támogatásával.” Zavahri eddig egyszer, 2004 szeptemberében jelentetett meg hasonló videoüzenetet, akkor is az al-Dzsazírán.  

Blaitr tagadta, hogy az ő politikai döntései provokálták volna ki az 56 ember életét követelő bombatámadásokat. A kormányfő szerint iraki politikája csak egy ürügy azoknak, akik amúgy is meg akarták támadni az országot. A Downing Street egyelőre nem kommentálta a legújabb fenyegetéseket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.