Nagyvilág

Putyin folytatná az elnökséget

Maradnék elnök 2008 után is, de az alkotmány ezt nem teszi lehetővé – mondta kérdésre válaszolva Vlagyimir Putyin. A Finnországban tárgyaló orosz elnök bírálta Észtországot és Lettországot, amiért szerinte a két ország diszkriminálja orosz anyanyelvű kisebbségét.

Úgy vélem, Oroszország számára most a stabilitás a legfontosabb, ennek megőrzése érdekében pedig be kell tartani az alkotmányt – mondta újságírói kérdésre válaszolva az orosz elnök, miután Tarja Halonen finn elnökkel tárgyalt a The Moscow Times tudósítása szerint.

Az orosz államfő bírálta Észtországot és Lettországot, amiért a két balti köztársaság túl kemény feltételekhez köti orosz anyanyelvű lakosai számára az állampolgársághoz jutást. A balti államok sok orosz anyanyelvű lakosa meg is kíván hazája állampolgára lenni, mert annak megszerzését szerintük túl szigorú nyelvi követelményekhez kötik. Tarja Halonen nem értett egyet Putyin kritikájával; közölte: az állampolgársági vizsgák színvonala megfelel az uniós követelményeknek, és a 2006 júliusától kezdődő finn EU-elnökség időszakában ez a kérdés nem szerepel majd napirenden.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik