Nagyvilág

Megugrott a muzulmánok elleni támadások száma

A vallási indíttatású, elsősorban muzulmánok ellen irányuló támadások száma a londoni robbantások óta hatszorosára nőtt. Július 7-ei utáni három hétben 269 ilyen eset történt, míg tavaly ugyanebben az időszakban mindössze 40-et jegyeztek fel – írja a BBC.

A rendőrség szerint az esetek nagy többségében kisebb incidensekről volt szó, ám előfordult bántalmazás és mecsetrongálás is. Már az 56 halálos áldozatot és több mint 700 sebesültet követelő metró- és buszrobbantások utáni három napon 68 „vallási gyűlölet szította bűncselekményt” jelentettek be a fővárosban.

Nem kétséges, hogy megszaporodtak a muzulmán közösség ellen irányuló bűntettek – mondta Tarique Ghaffur, a Scotland Yard illetékese. Mindez oda vezethet, hogy a muzulmánok egy idő után “teljesen visszahúzódnak csigaházaikba”, még akkor is, ha szükség lenne segítségükre – írja az MTI.

A napilapok beszámolóiból kiderül, hogy a rendőrség emberi és pénzügyi teljesítőképességei határára jutott a terrortámadások ügyében indított nyomozás során. Egyedül az elkövetők kézre kerítésén ezer rendőr dolgozik naponta sokszor tizenkét órán át, mégpedig a hét minden egyes napján. A nyomozás költségei naponta mintegy 750 ezer eurónak megfelelő összeget tesznek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik