Nagyvilág

14,2 százalékkal növelte eredményét a Mazda

A japán Mazda Motor autógyár belföldi és egyesült államokbeli eladási sikereinek köszönhetően 14,2 százalékkal magasabb üzemi eredménnyel zárta az első pénzügyi negyedévet a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az egész évre vonatkozóan 90 milliárd jenes üzemi eredményt várnak. Ha sikerül elérnie, ez lesz történetének legmagasabb ütemű eredménynövekedése. A Mazda egyharmad részben az amerikai Ford tulajdonában van.

Az első negyedévet 168 millió euró üzemi eredménnyel zárta a Mazda, de az elemzők átlagosan 23,13 milliárdot vártak. Az autógyár részvénye ezért árfolyam csökkenéssel reagált az eredmény közzétételére. Az értékesítési árbevétel 4,4 százalékkal 4,93 milliárd euróra emelkedett. A haszonkulcs 3,4 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 3,1 százalékról. Ez azonban elmarad a Nissan Motor 9,6 százalékos és a Honda Motor 7,5 százalékos kulcsától.

Az adózott eredmény a várakozásoknak megfelelően 419 millió jenre zuhant az egy évvel korábbi 11,61 milliárdról, ami leginkább a könyvelési rendszer megváltoztatásának tudható be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik