Nagyvilág

Lemondott az amerikai terjeszkedésről a CNOOC

A kínai állami olajcég a Reuters információi szerint visszavonta 18,5 milliárd dolláros ajánlatát a Unocal Corp.-ra, az erős amerikai politikai ellenállás hatására. Ezzel véget ért hat hétig tartó licitháború a Chevronnal. A CNOOC várhatóan órákon belül megerősíti a hírt.

Az olajtársaság túllicitálta a Chevron 17,6 milliárdos ajánlatát, de az Unocal vezetősége inkább az amerikai céggel való megegyezésre hajlik. Részben azért, mert ha a kínai olajcég nyer, akkor az üzlet megakadhat a hosszadalmas engedélyezési vizsgálat, illetve az amerikai politikusok ellenállása miatt. Az ellenzők szerint a kaliforniai központú cég esetleges kínai átvétele ártana az országnak.

Kína az utóbbi hónapokban több országban is terjeszkedett volna, de a tranzakciók politikai okok és az éles verseny miatt nem jöttek létre. Elemzők szerint ennek ellenére nem valószínű, hogy a hatalmas energiaigényű ország lemondana az ambiciózus terveiről, amelyekkel a rohamléptékben fejlődő gazdaságot megfelelő mennyiségű energiával látná el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik