Külföld

Bush megkerülte a szenátust: Bolton az ENSZ-nagykövet

admin
admin

2005. 08. 02. 09:59

A szenátus megkerülésével kinevezte országa ENSZ-nagykövetévé az amerikai elnök a neokonzervatav nézeteiről híres John Boltont.

Minderre azután került sor, hogy a demokrata szenátorok korábban már több ízben megakadályozták a keményvonalas konzervatívnak tartott politikus jelölésének megerősítését. Az elnök kihasználta azt a lehetőséget, hogy most, az augusztusi egy hónapos nyári törvényhozási szünet idején szenátusi jóváhagyás nélkül nevezhette ki Boltont a posztra.

A demokratáknak többek közt azt vetik Bolton szemére, hogy a fegyverkezésért és nemzetbiztonságért felelős helyettes államtitkárként az alapján döntött korábban egy-egy hírszerző ügynök elbocsátásáról, hogy az illető által készített jelentések tartalmával egyetértett-e vagy sem.

Bolton bírálói azt hangoztatják, hogy ez az úgynevezett “nyári szüneti” kinevezés aláássa majd az új ENSZ-nagykövet hitelképességét a világszervezetben, és ennek az amerikai diplomáciai fogja kárát látni. Bush elnök azonban kijelentette, hogy John Bolton teljes bizalmának támogatásával megy New York-ba.

A BBC beszámolója szerint Kofi Annan úgy nyilatkozott, hogy kész együtt dolgozni Boltonnal, de azt is jelezte, hogy az USA-nak és az ENSZ-nek helyre kell állítani viszonyát. Úgy gondolom, erősítenünk kell egymás megértését … az utóbbi időben ez egy kicsit károsult, és ezt helyre kell tennünk” – mondta Kofi Annan.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.