Nagyvilág

Ausztriában kötelező fényvisszaverő mellény

Hétfő óta büntetik azt az autóst Ausztriában, aki fényvisszaverő biztonsági mellény nélkül lép ki járművéből, és nem csupán az autópályán, hanem bármely közúton – tájékoztatta a Magyar Autóklub a Világgazdaságot.

A mellény a gépkocsi vezetője számára kötelező, az utasok részére pedig ajánlott. Aki nem tesz eleget az előírásnak, minimum 14, maximum 2180 eurós bírsággal sújtható. A májustól hatályos, de csak mostantól szankcionált osztrák törvény szerint csak az EN 471-es szabványnak megfelelő termékeket fogadják el a rendőrök sárga, piros és narancs színben.

Magyarországon egyelőre nincs olyan jogszabály, amely előírná a mellény kötelező használatát – tájékoztatta a lapot a Közlekedési Főfelügyelet. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottság és az Allianz Hungária tavalyi kampányában mintegy harmincezer mellényt osztottak szét a szabályosan közlekedőknek a rendőrök. Egy mellény ára ma Magyarországon általában 700 és 2000 forint között mozog.

Az Európai Unió több országában – Ausztrián kívül Olasz-, Spanyolországban és Portugáliában is – kötelező a mellény használata. Minimum 33, maximum 600 euróba kerülhet, ha valaki az ellenőrzésnél nem tudja felmutatni. Portugáliában 2005. július 23-ától lépett életbe a rendszer. Az előírás szerint nemcsak a gépjármű vezetőjének, hanem az autóból kiszálló utasnak is biztosítani kell a mellény használatát az autópályákon és a fontosabb főutakon. Finn- és Németországban még folyamatban van a bevezetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik