Nagyvilág

Mélyponton George Bush népszerűsége

George Bush népszerűsége a legmélyebb ponton van azóta, hogy öt éve elfoglalta az amerikai elnöki posztot - közölte a Gallup legfrissebb felmérésének eredményét a USA Today című napilap.

Az amerikaiaknak csak 44 százaléka helyesli azt, ahogyan Bush az ügyeket kezeli, és most első ízben már a megkérdezettek több mint felének, 51 százaléknak van kedvezőtlen véleménye. Az elnök népszerűségi mutatója ezzel már fél éve nem lépte át az 50 százalékot. Csaknem négy éve, 2001 novemberében, mintegy két hónappal a szeptember 11-i terrortámadások után Bush támogatottsági rátája még 87 százalékos volt.

Ugyancsak most először fordult elő, hogy Bush egész eddig elnöki ténykedését a megkérdezettek nagyobb hányada, a fele negatívan szemléli (48 százalék véleménye pozitív).

Az ezer felnőtt körében végzett telefonos közvélemény-kutatás eredményei arról tanúskodnak, hogy az amerikai nép többsége borúlátó azzal kapcsolatban, merre tart az Egyesült Államok. E tekintetben a válaszadók 58 százalék fejezte ki elégedetlenségét.

A gazdasági körülményeket illetően a lakosságnak kevesebb mint az egyharmada véli úgy, azok kitűnőek vagy jók, 53 százalék szerint viszont a gazdaság hanyatlóban van.

A Los Angeles Times vasárnap arról írt: Bush második elnöki ciklusában, hat hónap elteltével egyet sem teljesített azok közül az ígéretek közül, amelyeket újabb győzelmekor meghirdetett. Nem alakították át a társadalombiztosítás rendszerét, nem módosítottak az adószabályokon, és nem változtatták meg a jogi kereteket az orvosi műhibaperek visszaszorítására.

Az újság szerint a közvélemény egyre elégedetlenebb a kormány és a kongresszus munkájával. Lehet, hogy a hátralevő időben Bushnak sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tennie azért, hogy az első ciklusához fogható változásokat érjen el.
Mint Thomas E. Mann, a centrista Brookings Intézet szakértője megjegyezte: nem lát jelentős, nagyratörő törvényhozási törekvéseket. Bush egyes republikánus védői azt emlegetik, nem csökkent az elnök aktivitása, inkább túl nagyívű a programja, “hatalmas problémák” megoldásával foglalkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik