Nagyvilág

Elhunyt Wim Duisenberg

Meghalt Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank első elnöke. A 70 éves holland bankárt dél-franciaországi villájában a medencében érte a halál - közölte vasárnap délután a helyi csendőrség. A hatóságok szerint szívelégtelenség miatt megfulladt.

Duisenberg 1998 májusa és 2003 ősze között állt az Európai Központi Bank élén. A szálfa termetű, lobogó ősz sörényű bankár, aki “életművész” hírében állt és kiváló golfjátékos volt, szakmai tevékenysége csúcsának és nagy sikerének tekintette az euró mint közös európai fizetőeszköz 2002 januárjában történt bevezetését.

Az 1935. július 9-én Heerenvenben született Duisenberg pályája kezdetén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) munkatársaként dolgozott Washingtonban, majd makroökonómiát oktatott az amszterdami egyetemen. 1973-77 között a munkáspárt színeiben a pénzügyminiszteri tárcát irányította a hágai kormányban. Később a holland jegybank igazgatója, majd 1982-97 között elnöke volt.

A holland bankár erős kézzel őrködött a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank függetlenségén, az euró árfolyamának stabilitásán. Szívesen mesélte barátainak, hogy amidőn az eurózóna egyik tagállamának vezetője magához rendelte, és hosszasan kioktatta egy kamatcsökkentés szükségességéről, ő maga röviden csak ennyit mondott: “Figyelek, de nem hallok”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik