Nagyvilág

Brit lap szerint újabb merénylet készül Londonban

Egy harmadik terrorista sejt továbbra is aktív és valószínűleg újabb öngyilkos merényleteket készít elő Londonban - írta vasárnap a The Sunday Times biztonsági forrásokra hivatkozva.

A vezető vasárnapi brit napilap szerint ez a sejt feltehetően menekülésben van és további merényleteket tervez a metróban és “könnyebb célpontok ellen” a városközpontban. A The Sunday Times nevüknek elhallgatását kérő rendőröket idéz, akik szerint a harmadik sejt létezésével kapcsolatos bizonyítékok indították a brit rendőrséget a csütörtöki példa nélkül álló, 6000 rendőr részvételével tartott razziára. Az értesülések szerint ez a sejt robbanóanyaghoz is hozzáférhet és állítólag merényleteket tervez a fővárosban.

Pénteken, miután őrizetbe vették a július 21-i merényletkísérletek négy feltételezett elkövetőjét – hármat Londonban és egyet Rómában – Peter Clarke, a brit terroristaellenes rendőrség vezetője sajtótájékoztatóján kijelentette: a letartóztatások ellenére nem lehetnek elégedettek.

“A veszély fennmarad és továbbra is reális” – szögezte le. “Amit pénteken tettünk, az csak a jéghegy csúcsa” – jelentette ki a The Sunday Timesnak a három feltételezett terrorista elfogásában részt vevő egység, az SO19 egyik tagja. Hozzátette, hogy nagyszabású hálózatot kell felszámolni.

A Scotland Yard szombaton jelentette be, hogy huszonnyolc személyt fogott el a brit rendőrség a júliusban Londonban elkövetett két terrorcselekménnyel összefüggésben, közülük tizenegyen jelenleg is őrizetben vannak Nagy-Britanniában.

Szombat este újabb gyanúsítottat engedtek el, miután nem találtak ellene terhelő bizonyítékot.

Hamis útlevelekkel, munkavállalási engedélyekkel és hitelkártyákkal megtömött táskát találtak a heathrow-i repülőtér közelében – írta vasárnap a The News of the World, a The Sun vasárnapi száma.

A cikkíró szerint a “lelet” valóságos aranybánya lehetett a terroristák számára. A táskára egy taxisofőr bukkant rá csütörtökön, a pénteki hármas letartóztatás előtt egy nappal a Londontól nyugatra fekvő nemzetközi repülőtér közelében.

A katari légitársaság címkéjével ellátott táskát a brit rendőrség terroristaellenes osztálya vette gondjaiba. Egy brit belügyi forrás a lapnak elmondta, hogy “valaki valóban pánikszerűen akarhatott megszabadulni ennyi lehetséges bizonyítéktól”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik