Nagyvilág

Lemond a DaimlerChrysler vezérigazgatója

Meredeken emelkedett a német-amerikai DaimlerChrysler autógyár részvénye a frankfurti tőzsdén annak a váratlan - azaz előre ki nem szivárgott - bejelentésnek a hírére, hogy távozik posztjáról Jürgen Schrempp, a cég vezérigazgatója.

A részvény 9,85 százalékkal 39,91 euróra drágult délre, vagyis a vezérigazgató távozása 3,7 milliárd euróval növelte a vállalat piaci értékét. A Deutsche Banknál máris közölték, hogy noha napirenden tartják DaimlerChrysler-részesedésük eladását, az jelenleg nem sürgös mindenáron.

A DaimlerChrysler második negyedévi eredménye ugyan több lett az elemzők által vártnál, de jócskán elmaradt az egy évvel korábbitól. A részvényesek egy ideje már támadták a vezérigazgatót a vállalat gyenge eredményei, főleg a régebben kikezdhetetlen Mercedes-részleg balfogásai és a vezetés hiányosságai miatt.

Az év végén távozó Schrempp utóda Dieter Zetsche lesz, aki jelenleg az amerikai-német vállalat amerikai cégét, a Chryslert vezeti, és akinek, az éleződő verseny ellenére, korábban sikerült talpra állítania az amerikai vállalatot, amelyet a Daimler szinte csődtömegként vett meg néhány évvel ezelőtt.

A csoport üzemi eredménye 20 százalékkal csökkent az év második negyedében 1,67 milliárd euróra az egy évvel azelőtti 2,1 milliárdhoz képest, de több lett a vártnál, elsősorban a Mercedes teljesen váratlan profitjának köszönhetően. Rontotta viszont a helyzetet a sikertelen Smart kocsi gyártásának átszervezése, annak egyszeri terhe nélkül csak 2 milliárd euróra csökkent volna az üzemi eredmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik