Nagyvilág

Terjeszkedik a TEVA

A világ generikus gyógyszerpiacán fordulópontot jelent, hogy a TEVA 7,4 milliárd dollárért megvásárolja az Ivax-et. Az egyesülés után a TEVA piaci részesedése mellett termékkínálatát is jelentősen bővítheti. Mindkét vállalat rendelkezik magyar érdekeltségekkel.

A július 22-ével záródó ötnapos átlagos részvényárfolyam figyelembevételével a tranzakció teljes értéke körülbelül 7,4 milliárd amerikai dollár. Az ügylet lebonyolítása után az Ivax részvényesek az új cég összes kibocsátott részvényének mintegy 15 százalékát birtokolják majd. A tranzakció értékét a TEVA részben készpénzzel, részben pedig banki hitellel egyenlíti ki. A döntést a két vállalat igazgatósága egybehangzóan fogadta el.

A két cég piaci adataiból kiindulva a létrejövő új cég várható értékesítése körülbelül 7000 millió dollárra becsülhető. A létrejövő vállalat a világ több mint 50 országában mintegy 25 000 embert alkalmaz majd. A tranzakció befejezése 2005 végére, 2006 elejére várható.

Az egyesülés feltétele, hogy a tranzakciót mindkét cég részvényeseinek jóvá kell hagyniuk. Az ügylet végső lezárását az jelenti majd, amikor mind az Egyesült Államokban, mind Európában sor kerül annak megállapítására, hogy az akvizíció mindenben megfelel a trösztellenes rendelkezéseknek és valamennyi vonatkozó jogszabálynak.

Magyar érdekeltségek

Mindkét vállalat rendelkezik magyarországi érdekeltséggel. Az Ivax 2001-ben vásárolta meg az újpesti Gyógyszerkutató Intézet Kft.-t, amely azóta Ivax Gyógyszerkutató Intézet névre hallgat. A cég fő tevékenységi köre a műszaki kutatás és fejlesztés.

A Teva 1995-ben vásárolta meg a debreceni Biogal részvényeinek többségét, ugyanakkor a cég termékeivel már 1979 óta jelen van Magyarországon. A Teva Magyarországon közel 3000 embert foglalkoztat. 2000-ben, a kanadai Novopharm Ltd. megvásárlásával a gödöllői Human Gyógyszergyár is a Tevához került. 2005-től az izraeli cég összes magyar érdekeltsége a Teva márkanév alatt működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik