Nagyvilág

Negyedik forduló az észak-koreai atomprogramról

Megkezdődött Pekingben az észak-koreai atomprogramról szóló hathatalmi tárgyalássorozat negyedik fordulója. Az amerikai főtárgyaló leszögezte, hogy addig maradnak, míg nincs előrehaladás a megbeszéléseken.

A megnyitón megjelent Li Csao-hszing kínai külügyminiszter reményét és meggyőződését fejezte ki, hogy a tárgyalás résztvevőinek erőfeszítései meghozzák a kedvező eredményt. Az eddigi három fordulón nem sikerült megoldást találni arra a válságra, amely amiatt robbant ki, hogy Észak-Korea 2002 októberében felújított katonai rendeltetésű nukleáris programját.

Washington tényként ismeri el, hogy Észak-Korea teljes mértékben szuverén állam, de követeli az ázsiai ország atomfegyvereinek teljes és ellenőrizhető felszámolását – szögezte le Pekingben kedden Christopher Hill amerikai főtárgyaló. Az amerikai küldött kifejtette, hogy az Egyesült Államok kész válaszolni azokra az észak-koreai aggodalmakra, amelyek az ország biztonságával és energiaszükségletével kapcsolatban fogalmazódnak meg a phenjani vezetésben.

Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettes, a phenjani küldöttség vezetője kifejtette, hogy Észak-Korea kész a Koreai-félsziget atommentesítésére. Dél-Korea a tárgyalásokon azt kérte Phenjantól, hogy mondjon le nukleáris ambícióiról. Szong Min Szun dél-koreai külügyminiszter-helyettes hangot adott reményének, hogy Észak-Korea lemond nukleáris terveiről, a többi ország pedig cserébe szintén vállalja, hogy normalizálja a kapcsolatokat Phenjannal és biztonsági garanciákat ad neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik