Nagyvilág

Az EU szigorítaná a pénzátutalásokat

Az Európai Bizottság szigorításokat tervez a pénzátutalások azonosítására, annak megakadályozására, hogy ezekkel terrorcselekményeket finanszírozzanak.

A javaslat szerint – amelyet hivatalosan állítólag kedden jelentenek be Brüsszelben – az európai uniós országok bankjaiba, vagy más pénzügyi intézményeibe érkező átutalásoknál az összegtől függetlenül minden esetben szerepeltetni kell majd a küldő fél alapvető adatait, így nevét, címét és bankszámlaszámát. Ezen adatok nélkül a pénzintézet nem fogadhatja az átutalást. A bankok és más pénzügyi cégek számára már ma is kötelező ügyfeleik azonosítása.

A két héttel ezelőtti londoni terrorakciók nyomán azonban mind a tagállamok, mind a bizottság újabb lépéseket tervez a terrorizmus elleni fellépés szigorítására, s a merényletek finanszírozására is felhasználható kiskapuk bezárása a soros EU-elnökség, a brit vezetés egyik legfőbb prioritásává vált.

A javaslatot még a tagállamok kormányainak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, ám ha ez megtörténik, az egész Európai Unión belül kötelező lesz. Szakértők azonban megkérdőjelezik, hogy egy ilyen lépésnek valóban komoly hatása lesz-e a terrorizmus elleni harcban: a Le Monde című francia napilap éppen hétvégi számában írt arról, hogy ebben a háborúban nem a pénzforrások játsszák a legfőbb szerepet.

Például a két héttel ezelőtti londoni merényletekben használt pokolgépek egyáltalán nem voltak drága szerkezetek, s még a 2001-es amerikai terrorakciók előkészítése sem került többe néhány százezer dollárnál. Jellemző, hogy a 2001-es támadást követő nagy brit elszántság dacára a szigetország bankjaiban mindössze 377 ezer fontnyi összeget fagyasztottak be a terrorellenes küzdelem jegyében – olvasható a Brüsszelben is kapható francia lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik