Nagyvilág

Pénzmosási botrány a Commerzbanknál

Németország negyedik legnagyobb bankjánál több munkatársat is azzal gyanúsítanak, hogy egy orosz telekomcég privatizálása során pénzt mostak. A gyanúsítottak között van Andreas de Maizičre személyzeti főnök, aki korábban a bank Közép- és Kelet-Európai üzletágát vezette.

Maizičre a múlt héten lemondott, és hétfőn a Commerzbank szóvivője megerősítette, hogy ez összefüggésben van a kipattant botránnyal – írja a Handelsblatt. Múlt héten még személyes okokra hivatkoztak a pénzintézetnél, mostanra azonban kiderült, hogy Maizičre teljes felelősséget vállalt a történtekért.

A frankfurti ügyészség Maizičre mellett hat egykori és jelenlegi munkatársat gyanúsít. A hatóság emberei még múlt héten átkutatták a Commerzbank irodáit, és számos anyagot lefoglaltak. Már a tavalyi évben elindult nyomozás egy orosz állami telekommunikációs cég eladása során, egy bonyolult rendszeren keresztül tisztára mosott pénzek miatt.

A gyanúsítás a Commerzbank szóvivője szerint csak egyes személyeket érint, és nem a pénzintézet egészét. További információkat nem hozhatnak nyilvánosságra a nyomozás lezárásáig. Az első számú gyanúsított, Maizičre egyelőre nem lépett a nyilvánosság elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik