Külföld

Nem adóparadicsom többé Gibraltár

admin
admin

2005. 07. 25. 12:15

Vége a gibraltári adóparadicsomnak, miután az Európai Bíróság úgy döntött: a brit gyarmatnak is eleget kell tennie az uniós adószabályozás rendelkezéseinek, beleértve a pénzügyi átláthatóság követelményét. Az eljárást Spanyolország kezdeményezte.

Európa legmagasabb bírói fóruma felszólította a brit fennhatóság alá tartozó Gibraltár pénzügyi hatóságát: a jövőben szolgáltasson információkat az országban eszközölt magánbefektetésekről, amennyiben az EU valamely tagországa kéri ezt. A bírósági döntés gyakorlatilag véget vet a terület adóparadicsom-jellegének.

A döntés az EU támogatását élvező spanyol kormány és a gibraltári brit hatóságok hosszas vitáját zárja le. Spanyolország kérte a gibraltári áfa-mentesség megszüntetését, egyben azoknak a pénzügyi információknak a kiszolgáltatását, amelyek megadása az unión belül jogszabályilag kötelező. Előbbi terén a bíróság nem foglalt állást, de azt kimondta, hogy az adózással kapcsolatos információcseréből Gibraltár sem vonhatja ki magát.

A bíróság ezzel elmarasztalta az Egyesült Királyságot, amely nem tett eleget az uniós jogszabályokból fakadó kötelezettségeinek. Mindeddig a brit hatóságok azzal érveltek, hogy az uniós törvények nem kötelezőek Gibraltárban, amelynek területét Nagy-Britannia 1973-as EU-csatlakozásakor nem vonták a szerződés hatálya alá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.