Nagyvilág

Lejárt vízuma miatt futott a brazil férfi

Minden valószínűség szerint azért nem állt meg és igazolta magát a rendőri felszólítás ellenére Jean Charles de Menezes múlt pénteken, mert lejárt vízummal nem tartózkodhatott volna Londonban. A rendőrök emiatt terroristának vélték és öt lövéssel agyonlőtték – áll a BBC beszámolójában.

A Scotland Yard már korábban elismerte, hogy a 27 éves Jean Charles de Menezesnek semmi köze sem volt a csütörtöki merényletkísérletekhez, és véletlenül végeztek a férfivel. A rendőrök gyanúját sötét bőrszíne – a szemtanúk első benyomása szerint is ázsiai, pakisztáni külsejű volt – és viselkedése keltette fel.

Menezes ugyanis épp egy, a július 21-i merényletekkel összefüggésben megfigyelés alatt álló épületből lépett ki, és – a rendőrök elmondása szerint – a fiatalember felszólításukra menekülni kezdett és nem engedelmeskedett. Erre – szemtanúk elmondása szerint – egy rendőr közvetlen közelről öt golyót lőtt ki a földön fekvő férfira.

A legfrissebb hivatalos értesülések szerint a brazil férfi tanuló vízummal érkezett Londonba, mely lehetővé tette számára, hogy korlátozott óraszámban villanyszerelőként dolgozzon – egészen addig, míg le nem járt az engedély. Az ártatlanul meghalt brazil férfi hozzátartozói tagadják, hogy lejárt volna az áldozat vízuma és pereskedésre készülnek a történtek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik