Nagyvilág

Amerikai-észak-koreai találkozó Pekingben

Egy és negyed órás, kétoldalú amerikai-észak-koreai egyeztetést tartottak Pekingben, egy nappal az észak-koreai atomprogramról szóló hathatalmi tárgyalássorozat újabb fordulója előtt.

Az amerikai küldöttséget Christopher Hill külügyi államtitkár-helyettes, az észak-koreai delegációt Kim Kje Gvan külügyminiszter-helyettes vezette. A találkozót a különlegesen fontos külföldi vendégek számára fenntartott exkluzív vendégházban tartották. Egyelőre kevés információ szivárgott ki a megbeszélésről, mellyel kapcsolatban az Új Kína (Xinhua) hírügynökség kiemelte: Washington és Phenjan most tartott először hasonló találkozót, közvetlenül a hatoldalú tárgyalások újabb fordulója előtt.

Christopher Hill hangsúlyozta, nem tárgyalásról van szó, csupán ismerkednek, számba veszik a megtárgyalandó kérdéseket és egyeztetnek. Az Egyesült Államok és Észak-Korea között, a hathatalmi tárgyalások korábbi három fordulója alatt korlátozott volt a közvetlen kapcsolattartás. Japán sajtóértesülések szerint Washington kész összekötő irodát nyitni Phenjanban.

Észak-Korea korábban a hathatalmi tárgyalásokon történő előrelépés érdekében diplomáciai viszony létesítését követelte az Egyesült Államoktól és garanciát arra, hogy nem támadja meg a kelet-ázsiai országot. Az Egyesült Államok állítólag Észak-Korea ENSZ-képviseletét tájékoztatta arról, hogy hajlandó megfontolni a viszony normalizálását, ha Phenjan felhagy atomprogramjával.

Az észak-koreai fővárosban létrehozandó összekötő iroda a lehető legalacsonyabb szintű diplomáciai képviselet lesz – közölte egy magát megnevezni nem kívánó diplomáciai forrás Pekingben, akit a Kyodo japán hírügynökség idézett.

Oroszország megbízottja is folytatott bilaterális megbeszélést hétfőn Észak-Korea képviselőjével a hathatalmi tárgyalássorozat újabb, másnapi fordulója előtt. Alekszandr Alekszejev orosz főtárgyaló a kínai fővárosba történt megérkezését követően azonnal az észak-koreai nagykövetségre sietett. A megbeszélés tartalmáról az orosz nagykövetség nem szolgált részletekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik